Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 369716)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gužvinec, Katarina ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Gužvinec, Katarina

Marković, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA

U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminij-klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 7, 06 do 63, 92 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 3, 35 do 17, 28 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 27, 78 do 66, 14 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 2, 23 do 53, 23 μM Fe(II) 10%-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9283) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9639), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 939).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP

nije evidentirano

engleski

DETERMINATIONOF TOTAL PHENOLIC, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

15.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija