Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA (CROSBI ID 369720)

Ocjenski rad | diplomski rad

Slukan, Lea ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Slukan, Lea

Marković, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA

U ovom radu analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 77, 46 do 263, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 69 do 39, 97 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 7, 39 do 22, 86 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 162, 21 do 384, 64 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĎđ udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8701) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9747), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 9397).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

27.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija