ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA (CROSBI ID 369720)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Slukan, Lea
Marković, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA
U ovom radu analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 77, 46 do 263, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 69 do 39, 97 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 7, 39 do 22, 86 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 162, 21 do 384, 64 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĎđ udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8701) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9747), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 9397).
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb