FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA RAZLIČITIH VRSTA MEDA (CROSBI ID 369722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Paleščak, Manuela
Marković, Ksenija
hrvatski
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA RAZLIČITIH VRSTA MEDA
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih čimbenika kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 102 uzorkaa meda, 11 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2008. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna vodljivost, maseni udio prirodnog inverta, maseni udio ukupnog inverta, maseni udio saharoze i kiselost. Utvrđeno je da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 10 do 18, 76%, električna vodljivost od 0, 115 do 1, 870 mS/cm, maseni udio prirodnog inverta od 64, 41 do 73, 48%, maseni udio ukupnog inverta od 65, 87 do 75, 15%, maseni udio saharoze od 0, 00 do 4, 63% te kiselost od 5, 03 do 44, 42 mmol/kg.
Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda; Med
nije evidentirano
engleski
PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF DIFFERENT TYPES OF HONEY
nije evidentirano
honey; physico-chemical parameters; quality of honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb