Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda (CROSBI ID 369727)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čalopek, Bruno
Vahčić, Nada
hrvatski
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio vode, kiselost, električnu provodnost meda te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 10 uzoraka meda od bagrema sa područja Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio vode se kretao između 14, 48 i 17, 76 %, kiselost između 9, 10 i 11, 10 mmol/kg, električna provodnost između 0, 1298 i 0, 2370 mS/cm, a specifični kut rotacije od -12, 55 do -7, 70. Rezultati pokazuju da svi ispitani uzorci bagremovog meda udovoljavaju zahtjevima Pravilnika o medu.
Maseni udio vode; Kiselost; Električna provodnost; Specifični kut rotacije; Med
nije evidentirano
engleski
Some physical-chemical quality indicators of acacia honey
nije evidentirano
water content; acidity; electrical conductivity; specific optical rotation; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
10.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb