Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.) (CROSBI ID 369949)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dragosavljević, Jelena
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)
Istraživan je utjecaj otapala i temperature na ekstrakciju fenolnih spojeva samonikle kadulje (Salvia officinalis L). Za provođenje ekstrakcije korištena su vodene otopine etanola i acetona različitih koncentracija (30%, 50%, 70%-tna vodena otopina etanola i acetona) te tri različite temperature ekstrakcije(30, 50, 70˚C). U ekstraktima je provedeno određivanje ukupnih fenola i flavonoida spektrofotometrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (42, 05 i 42, 30 mg RAE/g suhe kadulje) određena je u ekstraktima dobivenim upotrebom 70%-tnog etanola pri 70˚C i 50%-tnog acetona pri 50˚C. Kako je vrelište acetona nisko i on ekstrahira i neke druge spojeve koji apsorbiraju pri 760nm, utvrđeno je da je etanol bolje otapalo za ekstrakciju. Koncentracije ukupnih fenolnih spojeva u ekstraktima dobivenim upotrebom 50%-tnog i 70%-tnog etanola pri 70˚C bile su približne te je 50%-tna vodena otopina etanola izabrana kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju fenolnih spojeva iz kadulje zbog manjeg udjela etanola.
kadulja; fenolni spojevi; flavonoidi; etanol; aceton
nije evidentirano
engleski
Effect of solvent and temperature on the extraction of sage polyphenols (Salvia officinalis L.)
nije evidentirano
sage; phenolic compounds; flavonoids; ethanol; acetone
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
21.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb