Dijabetičko stopalo : Značenje prehrane bolesnika (CROSBI ID 180001)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Banić, Marko ; Kardum, Duško ; Petričušić, Lidija ; Urek-Crnčević, Marija ; Pleško, Sanja ; Kujundžić, Milan
hrvatski
Dijabetičko stopalo : Značenje prehrane bolesnika
Odgovarajući nutritivni status i hidratacija su glavni preduvjeti za očuvanje kontinuiteta kože i potkožnog tkiva te spriječavaju umanjenje njihove strukture i funkcije. Dokaz blagotvornog djelovanja oralnih pripravaka i obogaćene prehrane su zabilježeni u randomiziranim kliničkim ispitivanjima ukazujući na smanjenu smrtnost, smanjenu stopu komplikacija i smanjenje boravka u bolnici. Stoga bodovni sustavi koji se koriste u procjeni rizika kroničnih rana i liječenja uključuju procjenu pacijentovog prehrambenog i nutritivnog statusa. The Subjective Global Assessment, koji omogučava brzu procjenu pacijentovog nutritivnog statusa, koristi se rutinski u kliničkoj praksi. Nutritivna briga za pacijenta s kroničnom ranom uključujći dijabetičko stopalo, se fokusira na adekvatan unos kalorija i hidraciju te adekvatan unos proteina, arginina, vitamina A i C i cinka.
dijabetičko stopalo; drehrana
nije evidentirano
engleski
Diabetic foot : The role of nutrition
nije evidentirano
diabetic foot; nutrition; nutritional status assessment; wound healing
nije evidentirano