Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi (CROSBI ID 583093)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Piasek, Martina
hrvatski
Hrana kao izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima i njihovi učinci na zdravlje ljudi
Hrana je izvor nutrijenata ali i najčešći izvor izloženosti toksičnim metalima i metaloidima u općem stanovništvu. Najvažniji toksični metali jesu olovo, kadmij i živa i metaloid arsen. Prilikom procjena izloženosti, unosa i rizika za štetne toksične učinke metala i metaloida u ljudi treba imati na umu da su esencijalnost i toksičnost metala i metaloida usko povezani. Potrebna su stalna praćenja i nadzor razina metala i metaloida u ljudskoj prehrani, jednako u namirnicama biljnog i životinjskog podrijetla, u svim vrstama voda za piće, ali i u dodacima prehrani čija je dostupnost na tržištu i opća popularnost u stalnom porastu. Potrebne su visokostručne preporuke nutricionista i toksikologa temeljene na rezultatima znanstvenih istraživanja koje se redovito ugrađuju u preporuke međunarodnih agencija (EFSA ; FAO/WHO JECFA) te odgovarajuću nacionalnu zakonsku regulativu.
hrana; izloženost; ljudsko zdravlje; metali; metaloidi; toksični učinci
Pozvano predavanje
engleski
Food as a source of exposure to toxic metals and metalloids and their effects on human health
nije evidentirano
food; exposure; human health; metals; metalloids; toxic effects
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-18.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka, Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani
Vasić-Rački, Đurđa
Zagreb: HATZ, HAH i PBF Zagreb
978-953-7076-19-1
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni skup "Onečišćivači u okolišu, opasne i štetne tvari u hrani"
pozvano predavanje
02.12.2010-02.12.2010
Zagreb, Hrvatska