Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj stupnja zagađenosti pšenice plijesnima Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) u sladu (CROSBI ID 370149)

Ocjenski rad | diplomski rad

Topić, Ivanka Utjecaj stupnja zagađenosti pšenice plijesnima Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) u sladu / Krstanović, Vinko (mentor); Velić, Natalija (neposredni voditelj). OSIJEK, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Topić, Ivanka

Krstanović, Vinko

Velić, Natalija

hrvatski

Utjecaj stupnja zagađenosti pšenice plijesnima Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) u sladu

Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja zagađenosti pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u gotovom sladu i utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a. Provedeno je mikroslađenje uzoraka pšenice s različitim početnim stupnjem zagađenosti s plijesni F. graminearum (0% - 50%). Provedene su mikrobiološke i toksikološke analize istraživanja uzoraka neslađene pšenice, zelenog slada (zrno nakon močenja i klijanja, zračno suho), te suhog slada (stabilizirani slad), pri čemu je određivan udjel zrna zagađenog s F. graminearumom i koncentracija DON-a. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj zagađenosti s plijesni F. graminearum značajno smanjio. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima slada, što znači da je do najsnažnije sinteze došlo tijekom faze sušenja. Rezultati ukazuju na zaključak da pšenica većeg početnog stupnja zagađenosti s plijesni F. graminearum rezultira sladom veće zagađenosti s DON-om.

pšenica; slad; stupanj zagađenosti; F. graminearum; deoksinivalenol

nije evidentirano

engleski

Impact of Fusarium graminearum infection levels of wheat on malt deoxynivalenol content

Objectives of this study were to establish the impact of initial F. graminearum contamination level of wheat on DON content in dry malt and the influence of applied unit operations during malt production process on development of above-mentioned fungus and its ability to synthesize DON. Wheat samples contaminated with different initial F. graminearum contamination levels (0 – 50%) were subjected to micromalting procedure. Wheat samples, green malt (grain after steeping and germination) and dry malt (stabilized) underwent microbiological and toxicological analyses at which the share of F. graminearum contaminated grain and DON concentration were determined. Results show that the strongest proliferation of fungus occurred during steeping and germination phase, while drying phase significantly reduced contamination level. Highest DON concentrations were determined in dry malt samples meaning that the strongest DON synthesis occurred during drying phase. Results also indicate that wheat with higher initial F. graminearum contamination level ensures malt with higher DON concentration.

wheat; malt; contamination level; Fusarium graminearum; deoxynivalenol

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

11.07.2011.

obranjeno

109:670506

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

OSIJEK

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice