Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonije–tehnološki i marketinški aspekti (CROSBI ID 90016)

Prilog u časopisu | stručni rad

Zlatar, Tanja ; Slačanac, Vedran ; Klapec, Tomislav Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonije–tehnološki i marketinški aspekti // Hrvatski pekar : stručni časopis za pekarstvo, mlinarstvo, slastičarstvo, tjesteničarstvo i industrijsku ambalažu, 45 (2000), 45; 11-13-x

Podaci o odgovornosti

Zlatar, Tanja ; Slačanac, Vedran ; Klapec, Tomislav

hrvatski

Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonije–tehnološki i marketinški aspekti

Iz široke palete specijalnih vrsta kruhova mogu se izdvojiti integralni i rustikalni kruhovi, kruhovi s dodatkom klica žitarica i uljarica, s dodatkom sojinih sjemenki, kruhovi od kukuruznog brašna i mnogi drugi. Svim tim kruhovima pripisuje se viša nutriciona vrijednost od kruha proizvedenog od klasičnog bijelog brašna. Nije neuobičajeno niti da se kruhovi obogaćuju vitaminima i mineralima, čime im se još pojačava nutriciona vrijednost. Porastom zdravstvene svijesti najširih populacija u posljednih desetak godina, naglo je poraslo i zanimanje i za ove vrste kruhova. U ovom radu praćena je proizvodnja i prodaja nekoliko vrsta specijalnih kruhova (komercijalnih naziva: Zrnopan, Viproida, Krumpirko, Kukuruzni kruh) u jednom velikom trgovinskom centru grada Osijek, tijekom godinu dana. U radu su obuhvaćeni problemi uvođenja ovakvih vrsta kruha u proizvodni asortiman, obzirom na postojeće tehnološke linije. Iznesen je mrežni dijagram ukupnog projekta uvođenja ovih vrsta kruhova u proizvodni ciklus. Tijekom godinu dana praćeni su utrošci sirovine i enrgije, kao i stalni porast prodaje ovih vrsta kruha. Pokazalo se da u cjelokupnom projektu uvođenja novih proizvoda s višom nutricionom vrijednošću stalna edukacija i animiranje kupaca igra vrlo važnu ulogu. Rezultati praćenja utroška sirovine i energije iskazuju specufičnosti proizvodnje ovakvih vrsta kruhova i potrebu za fleksibilnosti proizvodnih linija. Rezultatai rada pokazuju značajan porast prodaje svih ovih vrsta kruha iz mjeseca u mjesec tijekom godinu dana.

specijalne vrste kruha; tehnološki aspekti; marketing

nije evidentirano

engleski

Production of special types of bread in Eastern Slavonian urban centre - technological and marketing aspects

nije evidentirano

special types of bread; technological aspects; marketing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (45)

2000.

11-13-x

objavljeno

1330-1977

Povezanost rada

nije evidentirano