Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac (CROSBI ID 477472)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Budić-Leto, Irena ; Maleš, Petar Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac // Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. 43-44-x

Podaci o odgovornosti

Budić-Leto, Irena ; Maleš, Petar

hrvatski

Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac

S enološkog gledišta važnost fenolnih spojeva temelji se na činjenici da su to spojevi s izrazitim utjecajem na boju, oporost, gorčinu i oksidacijsko stanje vina. Današnja istraživanja pokazuju kako fenolni spojevi u vinu imaju pozitivnu zaštitnu ulogu djelujući kao antioksidansi u ljudskom organizmu. U Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Instituta za jadranske kulture istražili smo sadržaj neflavonoidnih fenola u bijelim vinima Pošipu i Rukatcu iz godina berbe 1996, 1997 i 1998. Primijenjena je čvrsto-fazna ekstrakcija za separaciju i koncentraciju fenolnih spojeva. Ekstrakcija je provedena korištenjem C18 i SAX adsorbenata. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje fenolnih spojeva provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Određene su sljedeće fenolne kiseline:galna, protokatehinska, vanilinska, kafeinska, p-kumarinska i ferulična. U vinu Pošip utvrđen je veću udio kafeinske i p-kumarinske kiseline, a u vinu Rukatac veći udio galne vanilinske i protokatehinske kiseline. Dobiveni rezultati koristit će se u utvrđivanju fenolnog profila bijelih vina Pošip i Rukatac. Utvrđeni udjeli fenolnih kiselina u vinima mogu služiti kao pomoć u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja uzgoja.

Pošip; Rukatac; fenolne kiseline; identifikacija

nije evidentirano

engleski

Non-flavonoid phenols in white wine Pošip and Rukatac

nije evidentirano

Pošip; Rukatac; phenolic acid; identification

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-44-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Maleš, Petar ; Maceljski, Milan

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

predavanje

29.03.2000-30.03.2000

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija