Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac (CROSBI ID 477472)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Budić-Leto, Irena ; Maleš, Petar
hrvatski
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac
S enološkog gledišta važnost fenolnih spojeva temelji se na činjenici da su to spojevi s izrazitim utjecajem na boju, oporost, gorčinu i oksidacijsko stanje vina. Današnja istraživanja pokazuju kako fenolni spojevi u vinu imaju pozitivnu zaštitnu ulogu djelujući kao antioksidansi u ljudskom organizmu. U Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Instituta za jadranske kulture istražili smo sadržaj neflavonoidnih fenola u bijelim vinima Pošipu i Rukatcu iz godina berbe 1996, 1997 i 1998. Primijenjena je čvrsto-fazna ekstrakcija za separaciju i koncentraciju fenolnih spojeva. Ekstrakcija je provedena korištenjem C18 i SAX adsorbenata. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje fenolnih spojeva provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Određene su sljedeće fenolne kiseline:galna, protokatehinska, vanilinska, kafeinska, p-kumarinska i ferulična. U vinu Pošip utvrđen je veću udio kafeinske i p-kumarinske kiseline, a u vinu Rukatac veći udio galne vanilinske i protokatehinske kiseline. Dobiveni rezultati koristit će se u utvrđivanju fenolnog profila bijelih vina Pošip i Rukatac. Utvrđeni udjeli fenolnih kiselina u vinima mogu služiti kao pomoć u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja uzgoja.
Pošip; Rukatac; fenolne kiseline; identifikacija
nije evidentirano
engleski
Non-flavonoid phenols in white wine Pošip and Rukatac
nije evidentirano
Pošip; Rukatac; phenolic acid; identification
nije evidentirano
Podaci o prilogu
43-44-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
Maleš, Petar ; Maceljski, Milan
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
predavanje
29.03.2000-30.03.2000
Split, Hrvatska