Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 370412)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sabljić, Ana
Rimac Brnčić, Suzana
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i odrediti razlike u dobivenim rezultatima za oba mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, pH – vrijednost i gustoću pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prividnu viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije praćen je pri ovim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Najznačajniji utjecaj ultrazvuka na promatrana svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka bio je na povišenje temperature. Nakon obrade ultrazvukom i u kravljem i u ovčjem mlijeku dolazi do sniženja pH. U kravljem mlijeku dolazi do smanjenja gustoće, a u ovčjem do povećanja. Utvrđeno je da nehomogenizirano, kao i ultrazvučno obrađeno kravlje i ovčje mlijeko imaju nenewtonovski karakter, odnosno da ih karakterizira dilatantan tip tečenja.
ultrazvuk; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on properties of cow and sheep milk
nije evidentirano
ultrasound; cow milk; sheep milk; physical properties; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
05.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb