Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 370416)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šipek, Željka Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Šipek, Željka

Rimac Brnčić, Suzana

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stabilnost emulzija kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na mutnoću, gustoću i viskoznost pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija kozjeg i ovčjeg mlijeka. Na povećanje vrijednosti Indeksa stabilnosti emulzije kozjeg i ovčjeg mlijeka podjednako utječu vrijeme obrade i primijenjeni ciklus, dok primijenjena amplituda nema utjecaj. U kozjem i ovčjem mlijeku dolazi do povećanja gustoće i viskoznosti.

ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on emulsifying properties in goat and sheep milk

nije evidentirano

ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

07.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija