Trendovi u prehrani (CROSBI ID 583735)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mandić, Milena L.
hrvatski
Trendovi u prehrani
Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika u ljudskom životu i društvu, a kao egzogeni čimbenik utječe na ljudsko zdravlje. Uslijed suvremenog načina života, što uključuje prehranu i fizičku (ne)aktivnost, u svijetu je došlo do pandemije poremećaja u prehrani i kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa II, neki oblici karcinoma). Vrijeme u kome živimo karakterizira rastući interes za prehranu, a u želji za poboljšanjem postojeće situacije, ili kao posljedica određenih uvjerenja, znanstvenih spoznaja, informacija u medijima (dovoljno ili nedovoljno stručno potkrijepljenih), javljaju se određeni trendovi u prehrani, koji traju kraće ili duže. Trend može biti vezan uz neku hranjivu tvar (prehrambena vlakna, n-3 masne kiseline, selen), ili za neku hranu (funkcionalna, genetski modificirana, ekološka), tip prehrane (mediteranski, vegetarijanski), sigurnost hrane (HACCP). Suprotno, neki momenti, kao klimatske promjene i ograničeni Zemljini resursi u svijesti običnog potrošača još ne pobuđuju dovoljnu pozornost. Cilj ovog rada je pobuditi zanimanje za kritičko promišljanje o pojedinom trendu i situaciji u kojoj se suvremeni čovjek/potrošač nalazi.
ljudska prehrana; trendovi u prehrani
nije evidentirano
engleski
Nutrition trends
nije evidentirano
human nutrition; nutritional trends
nije evidentirano
Podaci o prilogu
35-36.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-99-4
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2011-13.12.2011
Osijek, Hrvatska