Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trendovi u prehrani (CROSBI ID 583735)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Mandić, Milena L. Trendovi u prehrani // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane : zbornik sažetaka = Environmentally acceptable production of safe quality food : book of abstract / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 35-36

Podaci o odgovornosti

Mandić, Milena L.

hrvatski

Trendovi u prehrani

Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika u ljudskom životu i društvu, a kao egzogeni čimbenik utječe na ljudsko zdravlje. Uslijed suvremenog načina života, što uključuje prehranu i fizičku (ne)aktivnost, u svijetu je došlo do pandemije poremećaja u prehrani i kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa II, neki oblici karcinoma). Vrijeme u kome živimo karakterizira rastući interes za prehranu, a u želji za poboljšanjem postojeće situacije, ili kao posljedica određenih uvjerenja, znanstvenih spoznaja, informacija u medijima (dovoljno ili nedovoljno stručno potkrijepljenih), javljaju se određeni trendovi u prehrani, koji traju kraće ili duže. Trend može biti vezan uz neku hranjivu tvar (prehrambena vlakna, n-3 masne kiseline, selen), ili za neku hranu (funkcionalna, genetski modificirana, ekološka), tip prehrane (mediteranski, vegetarijanski), sigurnost hrane (HACCP). Suprotno, neki momenti, kao klimatske promjene i ograničeni Zemljini resursi u svijesti običnog potrošača još ne pobuđuju dovoljnu pozornost. Cilj ovog rada je pobuditi zanimanje za kritičko promišljanje o pojedinom trendu i situaciji u kojoj se suvremeni čovjek/potrošač nalazi.

ljudska prehrana; trendovi u prehrani

nije evidentirano

engleski

Nutrition trends

nije evidentirano

human nutrition; nutritional trends

nije evidentirano

Podaci o prilogu

35-36.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-99-4

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2011-13.12.2011

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija