Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca (CROSBI ID 370672)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrđenović, Mia
Šatalić, Zvonimir
Rumora, Ivana
hrvatski
Procjena kakvoće prehrane među podskupinama vegetarijanaca
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i usporediti kakvoću prehrane pojedinih podskupina vegetarijanstva (n=56), uključujući pesco-lakto- ovo vegetarijance, lakto-ovo vegetarijance, vegane i one na sirovoj pretežno biljnoj prehrani. Kao metode rada koristili su se 3-dnevni dnevnik prehrane uz vaganje, te upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića. Rezultati dnevnika prehrane pokazuju da je unos makronutrijenata (% kcal) u skladu s preporukama za sve skupine osim za vegetarijance na sirovoj prehrani, koji imaju nedovoljan unos proteina i energije. Ako se kao granica uzme 75 % preporuke (DRI), kritični mikronutrijenti za sve skupine su željezo, cink, selen i vitamin B12, te dodatno kalcij za sve skupine osim za lakto-ovo vegetarijance, kalij za sve skupine osim za sirovu prehranu, i vitamin E za pesco-lakto-ovo i lakto-ovo vegetarijance. Sirova prehrana se ističe od ostalih skupina po smanjenom unosu natrija, te većem unosu vitamina C, A, E, B6 i kalija. Unos vitamina B12 naročito je kritičan kod vegana i ispitanika koji slijede sirovu prehranu, pa bi za zadovoljenje preporuka trebali koristiti dodatke prehrani
dnevnik prehrane; vegetarijanci; vegani; sirova prehrana
nije evidentirano
engleski
Nutrient adequacy among various subgroups of vegetarian diet
nije evidentirano
food diary; vegetarian; vegan; raw food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
15.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb