crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 565052

Ostalo

Autori: Delić, Simona
Naslov: "Španjolske tradicijske romance iz oblasti Huesca (Aragón). Španjolska, lipanj-srpanj 2003."-"Romances tradicionales españoles de la región de Huesca (Aragón), España, junio-julio 2003."
( "Spanish Traitional Ballads from the Region of Huesca (Aragón)" Spain, June-July 2003. )
Izvornik: "Španjolske tradicijske romance iz oblasti Huesca (Aragón). Španjolska, lipanj-srpanj 2003."-"Romances tradicionales españoles de la región de Huesca (Aragón), España, junio-julio 2003."
Vrsta: Rukopis
Godina: 2011
Ključne riječi: tradijska balada; romance tradicional; terensko skupljanje građe
( traditional ballad; fieldwork in traditional ballad )
Sažetak:
Riječ je o rukopisu koji donosi zapise tradicijskih romanci sakupljene u provinciji Huesca (Aragón), 2003. godine. U rukopisu se pored tekstova pjesama anonimnih pjevača donosi i opis terenskih razgovora, kao i komentari pjevača/pripovjedača. Rukopis donosi i neke od romanci vrlo čestih u lokalnom repertoaru provincije Huesca (npr. "Las señas de esposo), a koje pripadaju repertoaru tzv. međunarodnih balada. Među transkribiranim romancama nalaze se i estetski vrlo uspješne verzije romanci s poznatim međunarodnim motivima (npr. "Conde Niño). Rukopis donosi i razgovore o rijetkim romancama koje postoje kao sjećanje u kolektivnom pamćenju mještana (npr. "Noble pastora"). Zapis romance "Mambrú" svjedoči i o pozitivnoj transferenciji mještana sa međunarodnom skupinom zapisivača.
Izvorni jezik: SPA
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Upisao u CROSBI: netko (simona@ief.hr), 16. Pro. 2011. u 18:08 sati
Napomene:
Cijeli rukopis je dvojezično predstavljen: sa španjolskim tekstovima pjesama i komentarima na hrvatskom o pjesmama i razgovorima sa anonimnim zapisivačima.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4