Heavy metals in agroecosystem (CROSBI ID 583781)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Zdenko ; Ivezić, Vladimir ; Jurković, Zorica ; Eđed, Andrijana ; Kadar, Imre
engleski
Heavy metals in agroecosystem
Koncentracija esencijalnih i toksičnih teških metala, te ostalih elemenata u tragovima u ekosustavima značajna je zbog potencijalne kontaminacije okoliša, ali i nutritivne vrijednosti proizvedene hrane. Cilj je ovoga rada integrirati rezultate istraživanja na području istočne Hrvatske i prikazati karakteristike poljoprivredne proizvodnje s aspekta koncentracije teških metala. Utvrđene su koncentracije teških metala ekstrahiranih različitim metodama iz ukupno 286 uzoraka tla, u zrnu i vegetativnim dijelovima 50 sorti pšenice, te u soji i različitim vrstama povrća uzgajanim u ruralnim i urbanim područjima. Utvrđena je prosječna ukupna koncentracija teških metala u tlu u opadajućem nizu Fe>Mn>Zn>Cr>Ni>Cu>Pb>Co>Cd s nešto drukčijim nizom koncentracije raspoloživih teških metala, ovisno o metodi ekstrakcije, Fe>Mn>Pb>Zn>Cu> Co>Ni>Cr>Cd. Samo je u jednom analiziranom uzorku (od 286) utvrđena previsoka koncetracija Pb i Ni, što definira veliki potencijal istočne Hrvatske za proizvodnju zdrave hrane. Ipak, previsoka koncentracija Pb i Cd u pojedinim uzorcima povrća (urbani vrt i kiselo tlo) znači da granične vrijednosti u tlima nisu garancija niske koncentracije teških metala u svim biljni vrstama. Također, značajne su razlike sorata pšenice u akumulaciji Zn, Cd i Fe u zrnu, u distribuciji Zn i Cd, te u odnosu Zn/Cd u zrnu i nadzemnim dijelovima soje i pšenice, te korijenu, listovima i plodovima povrća. Utvrđen je veliki utjecaj kalcizacije na smanjenje koncentracije teških metala (osim Mo) u zrnu pšenice, soje te u plodu feferone i listu salate.
wheat ; soybean ; vegetables ; Zn/Cd ratio ; liming
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
19-20.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane : zbornik sažetaka = Environmentally Acceptable Production of Safe Quality Food : book of abstracts
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-80-2
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
predavanje
13.12.2011-13.12.2011
Osijek, Hrvatska