Karakterizacija proizvodnje autohtonih sireva na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (CROSBI ID 370710)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tomas, Ana
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Karakterizacija proizvodnje autohtonih sireva na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje autohtonih sireva, vrhnja i slatkog kajmaka. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno u laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Senzorsko ocjenjivanje mliječnih proizvoda proveo je panel koji se sastojao od 14 ocjenjivača. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanje sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivana svojstva su: okus, miris, tekstura i naknadni okus u ustima, izgled kore i površine, mazivost i konzistencija. Na temelju ukupnih rezultata senzorske analize sirevi, vrhnje i slatki kajmak su ocijenjeni kao odlični proizvodi.
sir; vrhnje; slatki kajmak; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Characterization of cheeses production on family farm
Producing parameters in preparation of autochthonous cheeses, cream and sour cream were described in this work. Sensory evaluation of prepared cheeses, creams and sour creams was conducted using a 20 pondered points method. 14 sensory analysts evaluated prepared milk layers. Taste, odour, consistency an the look of the crust and surface lubricity were appreciated. Based on overall sensory results, produced cheeses, creams and sour creams, were evaluated as excellent products.
cheese; cream; sour cream; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
14.07.2011.
obranjeno
109:743486
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek