Utvrđivanje proizvodnih parametara autohtonih mliječnih proizvoda obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (CROSBI ID 370711)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kvesić, Ivana
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Utvrđivanje proizvodnih parametara autohtonih mliječnih proizvoda obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje sira, masla, sirnih namaza, te pečenog sira. Proces proizvodnje praćen je od sirovog mlijeka do konačne izrade proizvoda, koji su proizvedeni po tradicionalnoj recepturi . Provedene su fizikalno-kemijske analize polutvrdog sira, te masla. Senzorsko ocjenjivanje svih proizvoda proveo je panel od osam ocjenjivača. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivan je okus, miris, naknadni okus u ustima i konzistencija. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, sirevi, maslo, sirni namazi, te pečeni sir, svrstani su u tradicionalne proizvode vrhunske kakvoće.
polutvrdi sir; maslo; sirni namaz; fizikano-kemijske i senzorske analize
nije evidentirano
engleski
Process parameters determination during production of autochtonal milk products on family farm
In this work, parameters of cheese, butter, cheese spreads and cooked cheese production were described. Production processes was observed from raw milk to final production according to the traditional recipes. Physico-chemical analyses were of butter and semi-hard cheeses were conducted. Sensory evaluation was conducted using a 20 pondered points method. 8 sensory analysts evaluated preparedcheese and butter. Taste, odour, consistency and syneresis were appreciated. Based on overall sensory results, prepared milk deserts with chestnut pure were evaluated as excellent products.
semi-hard cheese; cheese spread; physico-chemical analyses; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
23.09.2011.
obranjeno
109:250909
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek