ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE U MEDU OD KADULJE (CROSBI ID 370865)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukelić, Katarina
Vahčić, Nada
hrvatski
ODREĐIVANJE PARAMETARA KVALITETE U MEDU OD KADULJE
Med koji se nalazi na tržištu razlikuje se u više fizikalno - kemijskih parametara koji su vezani uz botaničko podrijetlo, klimatske uvjete te uvjete proizvodnje, skladištenja i pakiranja. Sve su to čimbenici koji određuju kvalitetu meda na tržištu. U ovom radu je analizirano 16 uzoraka meda kadulje s područja Republike Hrvatske. Određenn je udio prolina, aktivnost invertaze te maseni udio reducirajućih šećera i saharoze. Udio prolina kretao se od 35, 69 do 358, 26 mg/kg. Aktivnost invertaze, određena kao invertazni broj kretala se u rasponu od 5, 58 do 27, 83 IN. Maseni udjeli reducirajućih šećera i saharoze su se kretali od 58, 6 do 71, 59 odnosno 0, 43 do 3, 99 %.
Prolin; Invertaza; Reducirajući šećeri; Saharoza; Med
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF SOME QUALITY PARAMETERS IN A SAGE HONEY
nije evidentirano
proline; invertase; reducing sugars; sucrose; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
16.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb