PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA (CROSBI ID 370866)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smola, Ivan
Marković, Ksenija
hrvatski
PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA
Senzorska procjena ima bitnu ulogu tijekom proizvodnje prehrambenih proizvoda, a senzorske analize najčešće provode senzorski analitičari. Međutim, zbog određenih ograničenja danas se sve više istražuju objektivne instrumentalne tehnike senzorske procjene. Elektronski jezik je analitički instrument napravljen od niza selektivnih kemijskih senzora s parcijalnom specifičnošću za različite sastojke u otopini. Elektronski jezik omogućava klasifikaciju tekućih uzoraka i kvantifikaciju pojedinih komponenata prisutnih u uzorcima. Tijekom ovog istraživanja korišten je elektronski jezik u svrhu procjene senzorske kvalitete različitih vrsta izotoničnih napitaka i izotoničnih napitaka skladištenih tijekom šest mjeseci. Rezultati multivarijantne statističke analize ukazuju da je elektronskim jezikom moguće razlikovati različite vrste izotoničnih napitaka te izotonične napitke tijekom šest mjeseci skladištenja. Utvrđena je visoka korelacija između rezultata mjerenja elektronskim jezikom i rezultata dobivenih senzorskom analizom od strane panela senzorskih analitičara, te rezultata fizikalno-kemijskih analiza.
Izotonični napitci; Elektronski jezik; Senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY EVALUATION OF ISOTONIC DRINKS
nije evidentirano
isotonic drinks; electronic tongue; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
14.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb