Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA (CROSBI ID 370866)

Ocjenski rad | diplomski rad

Smola, Ivan PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Smola, Ivan

Marković, Ksenija

hrvatski

PRIMJENA ELEKTRONSKOG JEZIKA U SENZORSKOJ PROCJENI IZOTONIČNIH NAPITAKA

Senzorska procjena ima bitnu ulogu tijekom proizvodnje prehrambenih proizvoda, a senzorske analize najčešće provode senzorski analitičari. Međutim, zbog određenih ograničenja danas se sve više istražuju objektivne instrumentalne tehnike senzorske procjene. Elektronski jezik je analitički instrument napravljen od niza selektivnih kemijskih senzora s parcijalnom specifičnošću za različite sastojke u otopini. Elektronski jezik omogućava klasifikaciju tekućih uzoraka i kvantifikaciju pojedinih komponenata prisutnih u uzorcima. Tijekom ovog istraživanja korišten je elektronski jezik u svrhu procjene senzorske kvalitete različitih vrsta izotoničnih napitaka i izotoničnih napitaka skladištenih tijekom šest mjeseci. Rezultati multivarijantne statističke analize ukazuju da je elektronskim jezikom moguće razlikovati različite vrste izotoničnih napitaka te izotonične napitke tijekom šest mjeseci skladištenja. Utvrđena je visoka korelacija između rezultata mjerenja elektronskim jezikom i rezultata dobivenih senzorskom analizom od strane panela senzorskih analitičara, te rezultata fizikalno-kemijskih analiza.

Izotonični napitci; Elektronski jezik; Senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

APPLICATION OF ELECTRONIC TONGUE IN SENSORY EVALUATION OF ISOTONIC DRINKS

nije evidentirano

isotonic drinks; electronic tongue; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

14.03.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija