Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA (CROSBI ID 370868)

Ocjenski rad | diplomski rad

Topolovac, Sanda ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Topolovac, Sanda

Marković, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI RAZLIČITIH VRSTA MEDA

Tijekom ovog istraživanja analiziran je 21 uzorak različitih vrsta meda hrvatskog podijetla (Varaždinska županija, sezona 2010) i to med kestena, med lipe, cvjetni i livadni med te uniflorni medovi facelije, kadulje i lavande. Određen je udjel ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, te antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu 104, 13–342, 22 mg GAE/kg meda (kesten), 36, 45–55, 81 mg GAE/kg meda (lipa), 55, 44–88, 84 mg GAE/kg meda (cvjetni med), 67, 81–136, 62 mg GAE/kg meda (livadni med), 71, 89–155, 50 mg GAE/kg meda (uniflorni med) ; "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 vrijednost, u rasponu 0, 28–13, 32 mg/mL (kesten), 17, 13–18, 19 mg/mL (lipa), 11, 23–15, 35 mg/mL (cvjetni med), 0, 33–21, 71 mg/mL (livadni med), 0, 44–3, 68 mg/mL (uniflorni med) ; a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost, u rasponu 3, 78–35, 21 μM Fe(II) 10% otopine meda (kesten), 4, 24–30, 08 μM Fe(II) 10% otopine meda (lipa), 7, 40–12, 39 μM Fe(II) 10% otopine meda (cvjetni med), 6, 39–27, 62 μM Fe(II) 10% otopine meda (livadni med), 8, 19–31, 17 μM Fe(II) 10% otopine meda (uniflorni med).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med; Ukupni fenoli

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF THE TOTAL PHENOLS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN DIFFERENT TYPE OF HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

29.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija