Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA (CROSBI ID 370870)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mežnarić, Jelena UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Mežnarić, Jelena

Marković, Ksenija

hrvatski

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST MEDLJIKOVCA

U ovom radu analizirano je 11 uzoraka medljikovca hrvatskog podrijetla. Sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 244, 95 mg GAE/kg meda do 413, 52 mg GAE/kg meda, “radical scavenging” aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 8, 43 mg/mL do 12, 44 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 548, 07 do 959, 19 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 9012) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9090), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r = 0, 8394).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; fenoli; FRAP; Medljikovac

nije evidentirano

engleski

TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEYDEW HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; FRAP; honeydew; phenolics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

29.04.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija