Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca (CROSBI ID 181361)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Findrik, Zvjezdana ; Smailbegović, Emina ; Prkačin, Mirjana ; Vasić-Rački, Đurđa Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 61 (2012), 5-6; 273-280

Podaci o odgovornosti

Findrik, Zvjezdana ; Smailbegović, Emina ; Prkačin, Mirjana ; Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Izolacija i kinetička karakterizacija fumaraze iz pekarskog kvasca

U radu je opisan postupak pročišćavanja enzima fumaraze (fumarat-hidrataza, EC 4.2.1.2) iz pekarskog kvasca. Stanice kvasca su razbijane s pomoću tri metode: staklenim kuglicama, ultrazvukom te kombinacijom ovih dviju metoda. Frakcioniranje proteina provedeno je taloženjem s pomoću amonijeva sulfata, a fino pročišćavanje gel-filtracijskom kromatografijom na kolonama punjenim gelovima Sephadex G-50 i G-100. Primijenjenim tehnikama protein je pročišćen s ukupnim iskorištenjem od približno 25 %. Provedena je kinetička karakterizacija dobivenog enzima, te se pokazalo da su Michaelisove konstante za fumarnu i L-jabučnu kiselinu 5, 52 i 2, 00 mmoldm– 3. Biotransformacija fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu katalizirana proèišæenom fumarazom provedena je u kotlastom reaktoru, gdje je postignuta ravnotežna konverzija 76, 5 % fumarne kiseline. Razvijen je matematički model procesa koji je dobro opisao eksperimentalne podatke. Utvrđeno je da tijekom ovog eksperimenta dolazi do deaktivacije enzima. Brzina deaktivacije opisana je modelom reakcije prvoga reda. Procijenjena konstanta deaktivacije fumaraze iznosi 0, 0031 min– 1.

fumaraza ; pekarski kvasac ; izolacija proteina

nije evidentirano

engleski

Isolation and kinetic characterization of fumaraze from baker's yeast

nije evidentirano

fumarase ; baker's yeast ; protein isolation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (5-6)

2012.

273-280

objavljeno

0022-9830

1334-9090

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemijsko inženjerstvo

Poveznice
Indeksiranost