Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa (CROSBI ID 371047)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Serdarušić, Neven Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa / Mandić, Milena L. (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek,, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Serdarušić, Neven

Mandić, Milena L.

Banjari, Ines

hrvatski

Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od dijabetesa

Funkcionalnom hranom se može smatrati ona hrana koja ima utjecaj na jednu ili više funkcija u tijelu, iznad uobičajenog prehrambenog učinka, tako da poboljšava zdravlje i dobrobiti ili smanjuje rizik nastanka bolesti. Ona može biti namijenjena sveukupnoj populaciji ili specifičnoj skupini, kao što su u ovom slučaju oboljeli od dijabetesa. Dijabetes ili šećerna bolest kronična je bolest od koje oboljevaju ljudi različite dobi, neovisno o spolu. U svijetu, u ovom trenutku od šećerne bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi, dok je taj broj u Republici Hrvatskoj negdje između 120 i 190 tisuća. Svakih 5 sekundi jedna osoba u svijetu oboli od dijabetesa. Ovaj broj dvostruko se povećao u odnosu na broj bolesnika prije 30 godina. Zastrašujuće podatke ove drastične progresije možemo povezati sa sjedilačkim načinom života, prehranom, pretilošću i stresom. Danak modernom životu i širenju dijabetesa, neizbježno plaćaju i djeca, koje je među oboljelima sve više. Svake godine se u oko 70 000 djece mlađe od 15 godina razvije dijabetes tipa 1, čija učestalost raste za oko 3 % godišnje. Od tipa dijabetesa 1 u Hrvatskoj svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 15 godina. Čimbenici rizika dijabetesa u djece su pretilost, ubrzani rast, fizička neaktivnost i neadekvatna prehrana, što je naročito izraženo u razvijenim zemljama. Većina oboljelih u odrasloj populaciji su bolesnici s dijabetesom tipa 2, kojemu je glavni razlog moderan način života. Dijabetes, odnosno inzulinska rezistencija jedan je od poremećaja koji zajedno s abdominalnom masnoćom, hipertenzijom (povišenim krvnim tlakom) i visokom razinom kolesterola u krvi čini takozvani metabolički sindrom, koji je zbog niza čimbenika povezan sa zapadnjačkim načinom života ; izloženost stresu, neredovita i nepravilna prehrana, te fizička neaktivnost. U ovom će se radu dati prikaz osnovnih karakteristika dijabetesa te specifičnosti prehrane oboljelih od dijabetesa, s naglaskom na funkcionalnu hranu.

dijabetes; funkcionalna hrana; prehrana dijabetičara

nije evidentirano

engleski

Functional foods in nutrition of people with diabetes

nije evidentirano

diabetes; functional foods; nutrition of diabetic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

21.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek,

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija