Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti (CROSBI ID 371151)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jantol, Ivana Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti / Blažinkov, Mihaela (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Jantol, Ivana

Blažinkov, Mihaela

hrvatski

Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti

Kvržične bakterije vrste Sinorhizobium meliloti uspostavljaju obostrano koristan odnos s jednom od najznačajnijih krmnih mahunarki – lucernom. Rezultat simbioze je nastajanje kvržica na korijenu lucerne u kojima se odvija proces simbiozne fiksacije dušika. U današnje vrijeme sve je veći naglasak na iskorištavanje ovog prirodnog procesa te se prilikom uzgoja lucerne preporuča agrotehnička mjera predsjetvene bakterizacije. Značaj ove mjere je da se na sjeme lucerne nanose selekcionirani visokoučinkoviti sojevi S. meliloti koji noduliraju korijen lucerne i usvajaju količine atmosferskog dušika da u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe biljke za dušičnim hranjivom. Poznato je kako se sojevi simbioznih fiksatora dušika značajno razlikuju u fenotipskim karakteristikama te da navedena svojstva značajno utječu na njihovu simbioznu učinkovitosti, kompetitivnot, infektivnost, a time i na uspjeh predsjetvene bakterizacije. Poznavanjem navedenih svojstava bitno je kod odabira soja za predsjetvenu bakterizaciju kako bi se primjenili visoko učinkoviti sojevi S. meliloti koji su istovremeno prilagođeni na ekološke uvjete u tlu. Cilj ovih istraživanja je utvrditi fiziološke karakteristike jedanaest autohtonih sojeva S. meliloti koji su izolirani iz tla s područja Križevaca. U ovom istraživanju dokazano je da se sojevi značajno razlikuju u iskorištavanju različitih izvora ugljikohidrata te da za rast mogu koristiti i neke druge šećere pored manitola kao što su glukoza, saharoza i maltoza. Korišteni sojevi dobo toleriraju povišene temperature, jer je utvrđen rast svih ispitanih sojeva na temperaturi 37°C i djelomičan rast skoro svih sojeva pri temperaturi 42°C. Utvrđena je bolja mogućnost rasta na blago kiselom i lužnatom mediju dok kiseli medij ograničava rast korištenih sojeva ili ga u potpunosti inhibira. Provedenim istraživanjem dokazano je da svi sojevi mogu rasti na koncentracijama NaCl –a koje su znatno više od optimalnih vrijednosti. Na 0.5 % koncentraciji NaCl – a svi sojevi su pokazali dobar rast kao i velika većina sojeva na koncentraciji 1%. Višestruko uvećane koncentracije soli od 2% i 3 % NaCl –a utjecale su na rast većine sojeva te je njihov rast bio slab odnosno djelomičan .

simbiozna fiksacija dušika; autohtoni sojevi S. meliloti; lucerna;; fiziološka karakterizacija sojeva

nije evidentirano

engleski

Physiological characterisation of indigenous Sinorhizobium meliloti strains

nije evidentirano

symbiotic nitrogen fixation; indigenous S. meliloti strains; alfalfa; physiological characterization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

23.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)