Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru (CROSBI ID 371167)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Špoljar, Martina
Mrkonjić Fuka, Mirna
hrvatski
Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru
Bakterije mliječne kiseline predmet su brojnih istraživanja obzirom na njihovu značajnu ulogu u fermentacijama komercijalno važnih mliječnih proizvoda. Istarski sir proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva ovise o metaboličkoj aktivnosti autohtonih populacija bakterija mliječne kiseline (BMK). Unutar skupine BMK značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus. Cilj ovog rada je utvrditi brojnost enterokoka u uzorcima sira nakon 30, 60 i 90 dana zrenja koji su prikupljeni sa obiteljsko- poljoprivrednoga gospodarstva (G6) na području Istre, te ih karakterizirati fiziološkim i molekularno-mikrobiološkim metodama. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 6.19 log CFU/g do 6.94 log CFU/g zrelog sira. Izabrani izolati potvrđeni su kao Gram pozitivni, katalaza negativni koki koji su dalje pročišćeni do monokultura. Primjenom osnovne PCR metode potvrđena je identifikacija na razini roda. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Prije PCR analize na razini vrste izvršena je RAPD analiza kojom je broj izolata grupiran u 9 različitih skupina.Svi reprezentativni predstavnici 9 grupa pripadaju vrsti E. faecalis.
Istarski sir; Enterococcus sp.; PCR; RAPD
nije evidentirano
engleski
Dynamic of enterococcal population in Istrian cheese
nije evidentirano
Istrian cheese; Enterococcus sp.; PCR; RAPD
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
19.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb