ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA (CROSBI ID 371365)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Eva
Markov, Ksenija
hrvatski
ODREĐIVANJE MINIMALNE INHIBITORNE I BAKTERIOCIDNE KONCENTRACIJE ETERIČNIH ULJA
Brojne sastojke eteričnih ulja Europska komisija je registrirala kao dodatke za poboljšanje arome u namirnicama, a američka Agencija za hranu i lijekove im je dodijelila GRAS (generally recognized as safe ; općenito prihvaćen kao siguran) status, pa ipak neka istraživanja upućuju na iritaciju i toksičnost. Prije šire uporabe eteričnih ulja, potrebna su dodatna istraživanja kojima se mora potvrditi sigurnost njihove primjene. Stoga je svrha ovog rada bila odrediti minimalne inhibitorne (MIK) i minimalne bakteriocidne (MBK) koncentracije eteričnih ulja kadulje, ružmarina, cimeta i lavande. Preliminarnim istraživanjima, disk-difuzijskom metodom, dokazana su antibakterijska svojstva odabranih eteričnih ulja, a metodom dilucije minimalne inhibitorne i minimalne bakteriocidne koncentracije na rast test mikroorganizama Escherichia coli 3014, Staphylococcus aureus 3048, Salmonella sp. 3064, Pseudomonas aeruginosa 3024 i Listeria monocytogenes ATCC 2256. Dobiveni rezultati pokazuju da je pri koncentracijama od 2, 5% (vol/vol) za eterično ulje ružmarina i pri 0, 3125 % (vol/vol) za kadulju, lavandu i cimet postignuto bakteriocidno djelovanje na rast test mikroorganizama.
eterično ulje ružmarina; eterično ulje kadulje; eterično ulje cimeta; eterično ulje lavande; MBK; MIK; patogene bakterije
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF MINIMUM INHIBITORY AND MINIMUM BACTERICIDIAL CONCENTRATION OF ESSENTIAL OILS
nije evidentirano
essential oil of rosemary; sage essential oil; essential oil of cinnamon; lavender essential oil; MBC; MIC; pathogenic bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb