Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.) (CROSBI ID 584604)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Orehovački, Vesna ; Andreata-Koren, Marcela ; Sikora, Sanja ; Kvaternjak, Ivka ; Pintić-Pukec, Nataša ; Blažinkov, Mihaela
hrvatski
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.)
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije pet sojeva S. meliloti (četiri autohtona i jedan referentni) na kemijski sastav dva kultivara lucerne (OS66 i Daisy). Istraživanje je provedeno 2010. godine u Križevcima na pet otkosa. Parametri kvalitete utvrđeni su na analizatoru NIRS Perten, DA 7200 u suhim uzorcima bez pripreme. Najveći udio bjelančevina i vlakana, a najmanji masti i pepela u lucerni ostvaren je bakterizacijom sojem 2011 u odnosu na ostale sojeve i kontrolu. Kultivar Daisy imao je veći udio bjelančevina, pepela i masti, a manji sirovih vlakana. Interakcija Daisy x 2011 imala je u većini otkosa najveći udio bjelančevina, srednji vlakana, te manji masti i pepela.
lucerna ; kultivar ; bakterizacija ; Sinorhizobium meliloti
nije evidentirano
engleski
The effect of seed inoculation and cultivar on chemical properties of alfalfa (Medicago sativa L.)
nije evidentirano
alfalfa ; cultivar ; inoculation ; Sinorhizobium meliloti
nije evidentirano
Podaci o prilogu
106-110.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozija Agronoma
predavanje
13.02.2012-17.02.2012
Opatija, Hrvatska