Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike (CROSBI ID 584658)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević Nadica ; Voća Sandra ; Šic Žlabur Jana ; Benko Božidar ; Pliestić Stjepan ; Galić Ante
hrvatski
Količina vitamina C u dva stadija zrelosti ploda paprike
Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu vitamina C u dva stadija zrelosti paprike. Određen je udio suhe tvari te količina vitamina C u svježoj i suhoj tvari. Udio suhe tvari u plodovima testiranih kultivara u stadiju tržne zrelosti ploda bio je u rasponu od 5, 85 % do 7, 26 %, dok je u stadiju fiziološke zrelosti bio u rasponu od 8, 50 % do 8, 91 %. Količina vitamina C je kod različitih kultivara u stadiju tržne zrelosti varirala od 71, 82 do 139, 44 mg na 100g svježeg ploda. Zabilježen je značajan porast količine vitamina C pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost u kojoj je ona kod različitih kultivara bila u rasponu od 152, 91 do 221, 83 mg na100 g svježeg ploda. Pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost dolazi do povećanja udjela suhe tvari te povećanja količine vitamina C.
Capsicum annuum L.; kultivari paprike; tržna zrelost; fiziološka zrelost; askorbinska kiselina
nije evidentirano
engleski
Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit
nije evidentirano
Capsicum annuum L.; sweet pepper cultivars; consumption maturity; physiological maturity; ascorbic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
396-399.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
9789537878016
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska