Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac (CROSBI ID 584693)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Gross-Bošković, Andrea ; Lončarić, Zdenko ; Jurković, Zorica Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac / Flour and vegetables in transfer of heavy metals into food chain // Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane". / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 25-26

Podaci o odgovornosti

Gross-Bošković, Andrea ; Lončarić, Zdenko ; Jurković, Zorica

hrvatski

Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac

Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.

teški metali ; pšenica brašno ; povrće

nije evidentirano

engleski

Flour and vegetables in transfer of heavy metals into food chain

Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.

heavy metals ; wheat ; flour ; vegetables

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-26.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane".

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-99-4

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2011-13.12.2011

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)