Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac (CROSBI ID 584693)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Gross-Bošković, Andrea ; Lončarić, Zdenko ; Jurković, Zorica
hrvatski
Brašno i povrće u transferu teških metala u prehrambeni lanac
Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.
teški metali ; pšenica brašno ; povrće
nije evidentirano
engleski
Flour and vegetables in transfer of heavy metals into food chain
Kako bi utvrdili količine i vrste teških metala u različitim tipovima brašna i vrstama povrća provedene su, u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, dvije studije. Ispitivanja toksičnih i esencijalnih teških metala u zrnu pšenice porvedena su na 5 proizvodnih površina za 4 izabrane sorte pšenice. Laboratorijskim analizama utvrđena je koncentracija ukupnih teških metala i biljci pristupačnih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Cd, Pb). Prilikom ispitavanja teških metala u povrću, analizirano je povrće sa ukupno 29 proizvodnih površina. Obuhvaćene su tri različite grupe povrća - lisnato, korjenasto i plodovito. Ukupna koncentracija svih navedenih teških metala (Fe, Mn, Zn, Cu, Ni, Mo, Cd, Pb, Cr) u tvrđena je u konzumnim dijelovima uzorkovanog povrća (korijen, lukovica, list ili plod) nakon razaranja biljnog uzorka mikrovalnom digestijom. Rezultati oba projekta statistički su analizirani uporabom SAS for Windows, dok su statističke značajnosti utvrđene testom ANOVA, korelacijama i regresijskim analizama. Ovisnosti analiziranih svojstava prikazane su regresijskim modelima. Najveće koncentracije teških metala utvrđene su u posijama i stočnom brašnu, te u integralnom brašnu jedne sorte pšenice, a najniže u brašnima tipa T850 i T550. Koncentracija teških metala značajno ovisi o vrsti povrća i konzumnom dijelu te su najniže u plodovitom povrću, a značajno više i lisnatom i korjenastom. Najviša koncentracija većine sesncijalnih teških metala utvrđena je u lisnatom povrću.
heavy metals ; wheat ; flour ; vegetables
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-26.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane".
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-99-4
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2011-13.12.2011
Osijek, Hrvatska