Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova (CROSBI ID 182210)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Leto, Josip ; Oslovčan, Ivana ; Mataković, Martina
hrvatski
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne u količini od 80 grama suhe tvari (ST) d-1 kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0, 75) ponuđene u 1, 2, 4 ili 8 obroka d-1 na ad libitum konzumaciju ST i in vivo probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne je sadržavala 423 g ST kg-1 svježeg uzorka, 168 g SP kg-1 ST i 492 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Frekvencija hranidbe nije utjecala na konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P>0, 05), na konzumaciju ST obroka (g d-1) niti na probavljivost ST (g kg-1). Utvrđena je veća konzumacija ST obroka (g kg-1 M0, 75) kod frekvencije hranidbe 1x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s frekvencijom hranidbe 2x d-1 i 4x d-1 dnevno.
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
nije evidentirano
engleski
The effect of feeding frequency on ad libitum intake and in vivo digestibility of alfalfa haylage in wether sheep
nije evidentirano
feeding frequency; alfalfa haylage; dry matter; intake; in vivo digestibility
nije evidentirano