Određivanje biogenih amina u vinu (CROSBI ID 371497)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vajdić, Bernarda
Zechner-Krpan, Vesna
Srečec, Siniša
hrvatski
Određivanje biogenih amina u vinu
Biogeni amini (BA) su skupina organskih dušikovih spojeva koji nastaju dekarboksilacijom aminokiselina ili aminacijom i transaminacijom aldehida i ketona. Najznačajniji BA u vinu su histamin, putrescin, kadaverin, tiramin, spermidin, spermin, triptamin i β-feniletilamin, a zbog različitih utjecaja tijekom proizvodnje vina njihova koncentracija može varirati. Mogu ih proizvesti kvasci, tijekom alkoholne fermentacije, ali i bakterije mliječne kiseline, tijekom malolaktičke fermentacije. U ljudskom organizmu BA igraju ulogu moderatora u brojnim biološkim reakcijama, stoga je važna i njihova koncentracija u vinu. U osam različitih sorti vina (četiri bijela i četiri crna vina) određena je koncentracija BA – histamina, putrescina, kadaverina i tiramina tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). U bijelom vinu Vinko određena je najveća koncentracija kadaverina (8, 228 mg/L) i tiramina (6, 452 mg/L), dok je najveća koncentracija putrescina (8, 740 mg/L) određena u bijelom vinu Chardonnay. U crnim vinima Plavac, Vranac i Feudo Maccari koncentracija putrescina signifikantno je veća od koncentracija kadaverina i tiramina. U analiziranim crnim vinima koncentracija tiramina je niža nego u analiziranim bijelim vinima. U svim analiziranim vinima koncentracija histamina bila je ispod granica detekcije, dok su koncentracije putrescina, kadaverina i tiramina bile niže od dozvoljenih koncentracija propisanih Pravilnikom o vinu.
biogeni amini; HPLC; histamin; malolaktička fermentacija; vino
nije evidentirano
engleski
Determination of biogenic amines in wine
nije evidentirano
biogenic amines; histamine; HPLC; malolactic fermentation; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
06.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb