Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima (CROSBI ID 371510)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikolina Jug Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima / Lidija Jakobek (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Nikolina Jug

Lidija Jakobek

hrvatski

Utjecaj vrste pakiranja i temperature skladištenja na sadržaj polifenolnih spojeva i organskih kiselina u voćnim sokovima

U ovom radu ispitivan je utjecaj vrste pakiranja (staklene ili višeslojne ambalaže) i temperature skladištenja (sobna temperatura ili temperatura hladnjaka) na određene pokazatelje kvalitete voćnih sokova. U periodu od 50 dana kvaliteta voćnih sokova je praćena određivanjem količine ukupnih antocijanina, ukupnih polifenola, jabučne, limunske, vinske i askorbinske kiseline. Rezultati su pokazali da je tijekom skladištenja došlo do promjene količine antocijanina u voćnim sokovima, a pad je bio izraženiji kod sokova skladištenih na sobnoj temperaturi. Vrsta pakiranja vjerojatno nije imala veći utjecaj na očuvanje antocijanina. Sadržaj ukupnih polifenola, jabučne i limunske kiseline nije se bitno promijenio. Došlo je i do promjene količine askorbinske kiseline (Vitamina C). Askorbinska kiselina bolje je očuvana u sokovima skladištenim u staklenu ambalažu u usporedbi s višeslojnim pakiranjem dok temperatura nije imala veći utjecaj na očuvanje askorbinske kiseline. Rezultati ovog rada pokazuju da se kvaliteta voćnih sokova s obzirom na količinu polifenolnih spojeve, vitamina C te ostalih ispitivanih organskih kiselina može bolje očuvati pakiranjem voćnih sokova u staklenu ambalažu i skladištenjem na nižim temperaturama (temperature hladnjaka) prije konzumacije.

voćni sokovi; staklo; višeslojni materijali; polifenolni spojevi; antocijanini; organske kiseline; askorbinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Influence of packaging materials and storage temperature on the polyphenol compound and organic acid content in fruit juices

In this work, the influence of packaging material (glass or multilayer package) and storage temperature (room temperature or refrigerator temperature) on certain quality indicators of fruit juices was studied. The fruit juice quality was monitored during the period of 50 days by determining the amount of total anthocyanins, total polyphenols, malic, citric, tartaric and ascorbic acid. Results indicated the decrease of the anthocyanin content in fruit juices during storage, and the decrease was higher in juices stored at the room temperature. The packaging material probably didn’t have a big influence on the anthocyanin preservation. The amount of total polyphenols, malic and citric acid didn’t change significantly. The change in the ascorbic acid content (vitamin C) was observed. Ascorbic acid was better preserved in juices stored in glass bottles compared with those stored in the multilayer package. The storage temperature did not show greater influence on the ascorbic acid preservation. The results of this study showed that the fruit juice quality, based on the amount of polyphenolic compounds, vitamin C and other organic acids tested, can be better preserved by packaging in the glass package and storing at lower temperature (refrigerator temperature) before consumption.

fruit juice; glass; multilayer material; polyphenolic compounds; anthocyanins; organic acids; ascorbic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

14.02.2012.

obranjeno

109:219963

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice