Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule (CROSBI ID 584933)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Benko, Božidar ; Stubljar, Sanja ; Dobričević, Nadica ; Herak Ćustić, Mirjana
hrvatski
Utjecaj gnojidbe dušikom na hranidbenu vrijednost brokule
Cilj istraživanja provedenog tijekom ljetno-jesenskog roka uzgoja 2009. godine, bio je utvrditi kemijski sastav vršnog i postranih cvatova brokule pri različitim dozama dušičnog gnojiva (0, 100 i 200 kg N ha-1), nakon skladištenja zamrzavanjem. Utvrđen je značajan utjecaj vrste cvata i doze gnojidbe dušikom na nutritivnu vrijednost cvatova brokule. Sadržaj suhe tvari bio je u rasponu od 12, 17 do 14, 92 %, dok je sadržaj ukupnih fenola varirao od 89, 88 do 124, 88 mg kg-1 svježe tvari. Pri gnojidbi sa 100 kg N ha-1 u postranim su cvatovima utvrđene najveće vrijednosti parametara kvalitete koje, uz prinos, dodatno opravdavaju višekratne berbe sorti brokule s izraženom produkcijom postranih cvatova.
Brassica oleracea var. italica; vršni i postrani cvatovi; suha tvar; ukupni fenoli; zamrzavanje
nije evidentirano
engleski
Effect of nitrogen fertilization on the broccoli nutritional value
nije evidentirano
Brassica oleracea L. var. italica; top and lateral inflorescence; dry matter; total phenols; freezing
nije evidentirano
Podaci o prilogu
400-404.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-01-6
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska