Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka (CROSBI ID 182506)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jeličić, Irena ; Lisak, Katarina ; Božanić, Rajka
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka i pulsirajućeg električnog polja na sastojke i svojstva mlijeka
Visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje pripadaju novim metodama procesiranja hrane čija primjena, najčešće u kombinaciji s toplinom ili međusobnoj kombinaciji, omogućava postizanje odgovarajuću mikrobiološku kvalitetu uz minimalne gubitke prirodnih svojstava namirnica. Primjena sve tri metode je intenzivno proučavana na mlijeku kao mediju te je objavljen veliki broj radova sa obećavajućim rezultatima vezanim uz inaktivaciju mikroorganizama. Međutim, mnoštvo provedenih istraživanja je rezultiralo spoznajama koje se odnose na promjene u mineralnom sastavu mlijeka, denaturaciju proteina sirutke, promjene na ostalim sastojcima poput mliječne masti te promjene u mehanizmima grušanja mlijeka. Cilj ovog rada je pružiti pregled o promjenama koje visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk i pulsirajuće električno polje izazivaju na pojedinim sastojcima mlijeka te kako iste mogu doprinijeti poboljšanjima pojedinih procesa u mljekarskoj industriji.
visoki hidrostatski tlak ; ultrazvuk ; pulsirajuće električno polje ; mlijeko ; svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of high hydrostatic pressure, ultrasound and pulsed electric fields on milk composition and characteristics
nije evidentirano
high hydrostatic pressure ; ultrasound ; pulsed electric fields ; milk ; characteristics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija