Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza rizika i ekonomika sigurnosti hrane-studij slučaja mliječne farme (CROSBI ID 371903)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tomić Marina Analiza rizika i ekonomika sigurnosti hrane-studij slučaja mliječne farme / Njavro Mario (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Tomić Marina

Njavro Mario

hrvatski

Analiza rizika i ekonomika sigurnosti hrane-studij slučaja mliječne farme

Hrana nije samo svaka tvar prerađena, neprerađena ili sirova, namijenjena prehrani ljudi. Hrana često vodi k ozbiljnim oboljenjima, pa čak i kobnim posljedicama. Kako su danas bolesti uzrokovane hranom postale glavni javno-zdravstveni problem javlja se sustav sigurnosti hrane. Svrha koncepta sigurnosti hrane jest osigurati potrošaču zdravstveno ispravan proizvod pri čemu mu je svaka karika u lancu „od polja do stola“ poznata. Kako interes potrošača o podrijetlu namirnice koju konzumira neprestano raste, Vlade pojedinih zemalja, nevladine organizacije i mnoge organizacije EU donose programe zdravstvene edukacije (proizvođača i potrošača). Jedan od najpoznatijih modela u osiguranju sigurnosti hrane je HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) sustav kojeg i Hrvatska primjenjuje. HACCP sustav temelji se na analizi opasnosti i kontroli kritičnih točaka. Uz HACCP, nužno je spomenuti i Codex Alimentarius, dokument koji sadrži norme za sigurnost hrane. Kako bi potrošač na vrijeme bio obaviješten o svakoj opasnosti koja proizlazi iz hrane utemeljen je RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) sustav, tj. sustav žurnog uzbunjivanja. Sigurna hrana zahtijeva niz analiza, kontrola, testiranja, edukaciju, tehnološku opremljenost i znanja iz mnogih znanstvenih disciplina. Osigurati sigurnu hranu nije jeftino, no gubitak koji uzrokuje zdravstveno neispravna hrana puštena na tržište i konzumirana od strane potrošača je daleko veći, ponekad nikada popravljiv. Mlijeko je idealan medij za razvoj mikroorganizama. Razlog tomu jest sastav, pH i temperatura mlijeka. Uz industriju mlijeka, taj problem tiče se i ostalih proizvođača hrane koji se svojom proizvodnjom naslanjaju na mljekarsku industriju. Izvor kontaminacije mlijeka može biti bolesno vime, životinja, čovjek ili okoliš. Uvođenje sustava sigurnosti hrane i sljedivosti te provođenje analize rizika na mliječnim farmama u RH prvi je korak u poboljšanju kvalitete i kvantitete mlijeka te osiguranja povjerenja potrošača.

sigurnost hrane; analiza rizika; mlijeko

nije evidentirano

engleski

Risk analysis and economics of food safety- case study dairy farm

nije evidentirano

food safety; risk analysis; milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

15.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)