Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature na ekstrakciju kofeina iz kave (CROSBI ID 585563)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kozina, Irena ; Novak, Mirjana Utjecaj temperature na ekstrakciju kofeina iz kave // IX. Susret mladih kemijskih inženjera, KNJIGA SAŽETAKA / Martinez, Sanja (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2012. str. 106-106

Podaci o odgovornosti

Kozina, Irena ; Novak, Mirjana

hrvatski

Utjecaj temperature na ekstrakciju kofeina iz kave

Ekstrakcija čvrsto - kapljevito uključuje prijenos topljivih tvari iz unutrašnjosti čvrstog materijala u otapalo. Proces se najčešće koristi u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana i drugih spojeva iz rude, za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. S ciljem istraživanja utjecaja temperature na ekstrakciju čvrsto – kapljevito, odabran je dvofazni sustav kava – voda, za dvije vrste kave. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert-Beerovom zakonu, apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 272, 9 nm. S porastom temperature povećava se koncentracija kofeina u vodenoj otopini, pri čemu je koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave najveća.

ekstrakcija; kofein; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Extraction of caffeine from coffee influenced with temperature

nije evidentirano

extraction; caffeine; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

106-106.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Martinez, Sanja

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-45-1

Podaci o skupu

IX. susret mladih kemijskih inženjera

poster

16.02.2012-17.02.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo