Utjecaj temperature na ekstrakciju kofeina iz kave (CROSBI ID 585563)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kozina, Irena ; Novak, Mirjana
hrvatski
Utjecaj temperature na ekstrakciju kofeina iz kave
Ekstrakcija čvrsto - kapljevito uključuje prijenos topljivih tvari iz unutrašnjosti čvrstog materijala u otapalo. Proces se najčešće koristi u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana i drugih spojeva iz rude, za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. S ciljem istraživanja utjecaja temperature na ekstrakciju čvrsto – kapljevito, odabran je dvofazni sustav kava – voda, za dvije vrste kave. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert-Beerovom zakonu, apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 272, 9 nm. S porastom temperature povećava se koncentracija kofeina u vodenoj otopini, pri čemu je koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave najveća.
ekstrakcija; kofein; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Extraction of caffeine from coffee influenced with temperature
nije evidentirano
extraction; caffeine; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
106-106.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Martinez, Sanja
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
978-953-6894-45-1
Podaci o skupu
IX. susret mladih kemijskih inženjera
poster
16.02.2012-17.02.2012
Zagreb, Hrvatska