Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

INDI_SHEEP TRADI_CHEESE, europski istraživački projekt: održiva proizvodnja tradicionalnih sireva od mlijeka lokalnih pasmina ovaca u regiji: 1. poboljšanje reproduktivnog managementa populacija autohtonih pasmina ovaca, 2. osiguranje higijene i kakvoće sira (CROSBI ID 183550)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Grizelj, Juraj ; Vince, Silvijo ; Ževrnja, Branimira ; Dovenski, Toni ; Kozačinski, Lidija ; Lazarević, Miša ; Theodosiadou, Ekaterini ; Samartzi, Foteini INDI_SHEEP TRADI_CHEESE, europski istraživački projekt: održiva proizvodnja tradicionalnih sireva od mlijeka lokalnih pasmina ovaca u regiji: 1. poboljšanje reproduktivnog managementa populacija autohtonih pasmina ovaca, 2. osiguranje higijene i kakv // Veterinarska stanica, 43 (2012), 2; 183-187

Podaci o odgovornosti

Grizelj, Juraj ; Vince, Silvijo ; Ževrnja, Branimira ; Dovenski, Toni ; Kozačinski, Lidija ; Lazarević, Miša ; Theodosiadou, Ekaterini ; Samartzi, Foteini

hrvatski

INDI_SHEEP TRADI_CHEESE, europski istraživački projekt: održiva proizvodnja tradicionalnih sireva od mlijeka lokalnih pasmina ovaca u regiji: 1. poboljšanje reproduktivnog managementa populacija autohtonih pasmina ovaca, 2. osiguranje higijene i kakvoće sira

INDI_SHEEP TRADI_CHEESE predstavlja europski istraživački projekt kofinanciran kroz okvirni program FP7 (SEE-ERA.NETPlus). Radni paketi posloženi su kako slijedi: 1. OSIGURANJE OPSKRBE MLIJEKOM AUTOHTONIH PASMINA U ovom radnom paketu analizirat će se reproduktivne karakteristike i osobitosti nekih lokalnih pasmina ovaca (ovčepoljska pramenka u Makedoniji, dalmatinska i lička pramenka u Hrvatskoj, sjenička pramenka u Srbiji i lezbo iz Grčke) od čijeg se mlijeka proizvode tradicionalni sirevi u svrhu dobivanja uvida o mogućnostima povećanja produktivnosti autohtonih pasmina ovaca. Uvid će se dobiti detaljnom analizom reproduktivnih svojstava i osobitosti na osnovu kojih će biti moguće stvoriti unaprijeđene reproduktivne programe kojima će se moći ostvariti povećana produktivnost stada, ukoliko potrebu za povećanjem produktivnosti stada izraze ovčari ili njihove udruge. Pristup I: Ovaj pristup orijentiran je primjeni metoda potpomognute reprodukcije u radu s autohtonim pasminama ovaca. U ovom dijelu projekta proučavat će se mogućnosti poboljšanja i unapređenja produktivnosti autohtonih pasmina primjenom umjetnog osjemenjivanja i MOET postupaka (multipla ovulacija i embriotransfer). Cilj je ovog dijela projekta utvrditi, standardizirati i prilagoditi MOET protokole uvjetima proizvodnje i uzgoja autohtonih pasmina ovaca, a napose bi se pozornost obratila istraživanju smrzivosti ovnovskih ejakulata (različitim krioprotektorima i protokolima) i zametaka. Podnošenje smrzavanja ejakulata provjerit će se laparoskopskim umjetnim osjemenjivanjem otapanjem sjemena pohranjenog u kontejneru s tekućim dušikom. II: Ovaj je pristup posvećen primjeni prirodnih nehormonalnih metoda kontrole estrusa i povećanja plodnosti stada koje su primjerene ekstenzivnom i poluekstenzivnom, ekološki prihvatljivom ovčarenju. Prije nego li se primjene nehormonalne metode kontrole estrusa potrebno je vrlo precizno odrediti pasminske reproduktivne profile (karakteristike spolnog ciklusa, sezone spolne aktivnosti i anestrusa idr.) ovaca, ali jednako tako i ovnova. Na osnovu dobivenih rezultata dobit ćemo spoznaje kada se u terenskim uvjetima mogu primijeniti nehormonalne metode sinkronizacije stada („utjecaj mužjaka“, primjena svjetlosnih režima) i flushinga koje su u skladu s rastućom potražnjom za organskim, ekološkim proizvodima na tržištu EU. 2. OSIGURANJE HIGIJENE I NAGLAŠAVANJE IZNIMNE KAKVOĆE TRADICIONALNIH SIREVA Pozornost ovog radnog paketa usmjerit će se prema produkciji četiri tradicionalna sira iz regije (Ladotyri Mytilinis iz Grčke, Sir iz mišine iz Hrvatske, Ovčo belo sirenje iz Makedonije i Sjenički sir iz Srbije). U proizvodnji ovakovih sireva soljenje, sušenje i porast kiselosti su postupci tijekom kojih dolazi do eliminacije ili redukcije na sigurne razine bilo kojeg eventualno prisutnog nepoželjnog mikroorganizma. To pak udvostručuje potrebu za higijenom tijekom svih postupaka proizvodnje te za kvalitetom sirovog mlijeka. U isto vrijeme varijabilnost proizvoda kao posljedica heterogenosti izvorne mikroflore je mana u proizvodnji tradicionalnih sireva. Analize će se provoditi počevši od inicijalnog supstrata tj. sirovog mlijeka, a zatim i sira. I. Evaluacije kvalitete mlijeka: mikrobiološka pretraga i kemijska analiza mlijeka te II. Evaluacije kvalitete sira: mikrobiološka pretraga, učinak pasterizacije mlijeka na mikrobni razvoj, sastav NSLAB (nestarterske bakterije mliječne kiseline) tijekom zrenja, razvoj patogena, kemijske i biokemijske analize sira tijekom zrenja te organoleptička evaluacija sira. Sagledat će se i utjecaj biljnog sastava pašnjačkih površina i proučiti utjecaj biljnog sastava pašnjaka na kemijska, mikrobiološka i organoleptička svojstva sira. Dobiveni rezultati bit će od važnosti u smislu ostvarenja prepoznatljivosti autohtonih sireva na tržištu dobivanjem oznake proizvoda zaštićenog geografskog podrijetla (PGI) ili proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti (PDO). 3. RAZVOJ BAZE PODATAKA O SUSTAVIMA RUKOVOĐENJA Projekt će posvetiti pozornost rizicima koje nosi uzgoj autohtonih pasmina ovaca (zdravlje, dobrobit, biološka raznolikost, okoliš, uzgoj i držanje, hranidba, ponašanje, marketing, legislativa, itd.) i opisati različite proizvodne sustave. Razvit će se baza podataka temeljena na ekonomskim, okolišnim i socijalnim parametrima proizvodnje koja može poslužiti u sagledavanju potencijalnih rizika, donošenju odluka te sagledanju perspektiva održivog uzgoja ovaca. Sve informacije vezane uz rad na ovom europskom projektu mogu se dobiti i na mrežnoj stranici projekta www.indisheep-tradicheese.gr

ovce; reprodukcija; tradicionalni sirevi; autohtone pasmine; asistirana reprodukcija; nehormonalne metode

nije evidentirano

engleski

INDI_SHEEP TRADI_CHEESE, EUROPEAN RESEARCH PROJECT: SUSTAINABLE PRODUCTION OF TRADITIONAL CHEESES FROM LOCAL SHEEP MILK, IN THE BALKANS: 1. IMPROVED REPRODUCTIVE MANAGEMENT OF INDIGENOUS-SHEEP-BREEDS POPULATIONS, 2. ENSURING OF TRADITIONAL CHEESES HYGIENE AND QUALITY

nije evidentirano

sheep; reproduction; traditional cheeses; indigenous breeds; assisted reproduction; nonhormonal methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (2)

2012.

183-187

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Veterinarska medicina