Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača (CROSBI ID 372107)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radanović, Dejan Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača / Jug, Mario (mentor); Vitali Čepo, Dubravka (neposredni voditelj). Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Radanović, Dejan

Jug, Mario

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača

Rezultati znanstvenih istraživanja provedena zadnjih desetljeća, potvrđuju važnost antioksidansa za ljudski organizam i zdravlje općenito. Svakodnevno smo izloženi oksidacijskom stresu i stvaranju slobodnih radikala, te je za održavanje našeg zdravlja bitna uravnotežena prehrana koja je bogata namirnicama za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva. Rogač, kao dobro poznata mediteranska biljka, sadrži mnoge tvari koje imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Od svih tih tvari, posebno se ističu polifenoli, koji su zadnjih godina predmet mnogih istraživanja. Polifenoli su najzastupljeniji antioksidansi u prehrambenim namirnicama i dokazi kojima se danas raspolaže čvrsto podržavaju njihov doprinos u spriječavanju kardiovaskularnih oboljenja, raka i osteoporoze, dok se njihova uloga u prevenciji neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa još istražuje. U ovom radu ispitana je učinkovitost ekscipijensa, β i γ-ciklodekstrina te tehnološke predobrade rogača tostiranjem na ekstraktrakciju polifenolnih komponenata te na antioksidativna svojstva pripremljenih ekstrakata. Dobiveni rezultati upućuju da predobradba rogača tostiranjem na 165°C tijekom 5 minuta rezultira ekstraktima s visokim sadržajem polifenola i visokim antioksidativnim učinkom, dok ispitivani ekscipijensi nisu značajnije utjecali na izolaciju sastavnica rogača s antioksidativnim učinkom. Vodeni ekstrakti tostiranog rogača imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriii, kao ekonomični, prirodni i jestivi izvori antioksidansa.

rogač; ciklodekstrini; tostiranje; antioksidativna aktivnost; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Effect of cyclodextrins and roastin on polyphenol concentration and antioxidant activity of carob extract

nije evidentirano

carob; cyclodextrins; roasting; antioxidans activity; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

24.04.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija