Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača (CROSBI ID 372107)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radanović, Dejan
Jug, Mario
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Utjecaj ciklodekstrina i tostiranja na koncentraciju polifenola i antioksidativnu aktivnost ekstrakta rogača
Rezultati znanstvenih istraživanja provedena zadnjih desetljeća, potvrđuju važnost antioksidansa za ljudski organizam i zdravlje općenito. Svakodnevno smo izloženi oksidacijskom stresu i stvaranju slobodnih radikala, te je za održavanje našeg zdravlja bitna uravnotežena prehrana koja je bogata namirnicama za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva. Rogač, kao dobro poznata mediteranska biljka, sadrži mnoge tvari koje imaju pozitivan učinak na ljudski organizam. Od svih tih tvari, posebno se ističu polifenoli, koji su zadnjih godina predmet mnogih istraživanja. Polifenoli su najzastupljeniji antioksidansi u prehrambenim namirnicama i dokazi kojima se danas raspolaže čvrsto podržavaju njihov doprinos u spriječavanju kardiovaskularnih oboljenja, raka i osteoporoze, dok se njihova uloga u prevenciji neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa još istražuje. U ovom radu ispitana je učinkovitost ekscipijensa, β i γ-ciklodekstrina te tehnološke predobrade rogača tostiranjem na ekstraktrakciju polifenolnih komponenata te na antioksidativna svojstva pripremljenih ekstrakata. Dobiveni rezultati upućuju da predobradba rogača tostiranjem na 165°C tijekom 5 minuta rezultira ekstraktima s visokim sadržajem polifenola i visokim antioksidativnim učinkom, dok ispitivani ekscipijensi nisu značajnije utjecali na izolaciju sastavnica rogača s antioksidativnim učinkom. Vodeni ekstrakti tostiranog rogača imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriii, kao ekonomični, prirodni i jestivi izvori antioksidansa.
rogač; ciklodekstrini; tostiranje; antioksidativna aktivnost; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Effect of cyclodextrins and roastin on polyphenol concentration and antioxidant activity of carob extract
nije evidentirano
carob; cyclodextrins; roasting; antioxidans activity; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
24.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb