Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane (CROSBI ID 372108)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Klepac, Damir
Valić, Srećko ; Galić, Kata
hrvatski
Utjecaj strukture na barijerne karakteristike polimernih materijala za pakiranje hrane
Cilj ove disertacije bio je ispitati utjecaj jednoosne mehaničke deformacije, γ-zračenja i ubrzanog termičkog starenja na propusnost kisika kroz polimerne filmove: linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast). Strukturne promjene ispitivane su metodama razlikovne pretražne kalorimetrije (DSC), elektronske spinske rezonancije (ESR), spektroskopije pozitronske anihilacije (PALS) i Fourier transform infracrvene spektroskopije (FTIR). Utvrđeno je da navedeni čimbenici općenito smanjuju propusnost kisika kroz ispitivane filmove. Smanjenje propusnosti je rezultat promjena u stupnju kristaliničnosti, ukupnom slobodnom volumenu i gibljivosti lanaca polimera.
deformacija ; DSC ; ESR ; FTIR ; gama zračenje ; PALS ; polietilen ; polipropilen ; propusnost kisika ; termičko starenje
nije evidentirano
engleski
Influence of structure on barrier characteristics of polymer materials for food packaging
nije evidentirano
deformation ; DSC ; ESR ; FTIR ; gamma-irradiation ; oxygen permeability ; PALS ; polyethylene ; polypropylene ; thermal aging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
129
18.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb