Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske (CROSBI ID 586818)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Dragović-Uzelac, Verica ; Levaj, Branka ; Pedisić, Sandra ; Bursać Kovačević, Danijela ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Repajić, Maja ; Lončarić, Sanja Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske // 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara : knjiga sažetaka / Čuljat, Vanda (ur.). 2012. str. 73-73

Podaci o odgovornosti

Dragović-Uzelac, Verica ; Levaj, Branka ; Pedisić, Sandra ; Bursać Kovačević, Danijela ; Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran ; Repajić, Maja ; Lončarić, Sanja

hrvatski

Biološki potencijal i mogućnosti prerade višnje maraske

Višnja maraska (Prunus cerasus, var. Maraska), autohtona je hrvatska sorta koja najbolju kvalitetu ploda postiže na određenim područjima u Dalmaciji, naročito u Zadarskoj županiji i zbog toga ima važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji. Unatoč pokušajima da se uzgoji i drugdje, pokazalo se da najbolju kvalitetu ipak postiže u specifičnim klimatskim uvjetima ograničenog područja u Dalmaciji. Zbog specifičnog kemijskog sastava, senzorskih i nutritivnih svojstava te značajnog sadržaja bioaktivnih spojeva može se konzumirati u svježem stanju te ima izrazit potecijal za preradu u različite vrste proizvoda kao što su likeri, sokovi, koncentrati, voćni nadjevi, džemovi i sl. Nažalost, posljednjih desetljeća svjedočili smo padu interesa proizvođača za ovu autohtonu sortu, no znanstvena istraživanja koja su do sada provođena na višnji Maraski pokazala su da zbog visoke koncentracije bioaktivnih spojeva (polifenoli, antocijani, vitamini, biljni hormon melatonin) predstavlja izvrsnu sirovinu za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Također je utvrđeno da se višnja Maraska i koncentrat višnje Maraske odlikuju iznimnim ljekovitim svojstvima (sadrži iznimna protuupalna svojstva te je vrlo bogata antioksidansima). Prepoznavši njezin snažan potencijal u razvoju funkcionalne hrane, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru u okviru pretpristupnog programa Europske Unije IPA IIIC (Regionalni razvoj – Regionalna konkurentnost) provodi projekt ”Višnja maraska (Prunus cerasus var. Maraska) kao sastojak funkcionalne hrane” čijim sredstvima se financira razvoj dvaju novih proizvoda na bazi višnje Maraske (liofilizirani plodovi višnje Maraske, instant prah soka višnje Maraske). Finalni proizvodi projekta proizvode se primjenom liofilizacije te sušenja raspršivanjem, a mogu se koristiti kao gotovi proizvodi ili kao poluproizvodi u primjerice mliječnoj i konditorskoj industriji. Ovakvim i sličnim projektima važno je poticati lokalne uzgajivače na proizvodnju i preradu ove vrijedne sirovine koja predstavlja izuzetan potencijal za proizvodnju široke palete proizvoda. Generalno, značaj projekata financiranih sredstvima EU očituje se u transferu znanja i tehnologije u SME u regiji, poboljšanju konkurentnosti prehrambene industrije na lokalnoj razini te omogućavanju partnerstva između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija.

višnja maraska; prerada; IPA projekt

nije evidentirano

engleski

Biological potential and possibilities of processing sour cherry Marasca

nije evidentirano

sour cherry Marasca; processing; IPA project

nije evidentirano

Podaci o prilogu

73-73.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara : knjiga sažetaka

Čuljat, Vanda

Podaci o skupu

Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara (7 ; 2012)

predavanje

02.03.2012-03.03.2012

Slatina, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija