Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva (CROSBI ID 372402)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vučemilović, Filip
Mandić, Milena
Banjari, Ines
hrvatski
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od karcinoma debelog crijeva
Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i ujedno jedan od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućim porastom učestalosti. Predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama. Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća), a većina oboljelih starija je od 65 godina. Zbog različite anamneze ali i 2, 5 puta veće učestalosti, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma. Glavni čimbenici koji djeluju na rizik razvoja karcinoma debelog crijeva uključuju dob i pretilost. Od prehrambenih komponenti najvažniji su unos crvenog mesa kao i voća i povrća, te unos kalcija, vitamina D, folne kiseline, alkohola, vlakana, fitonutrijenata i masnih kiselina. Iz navedenih je komponenata jasno kako upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto u prehrani oboljelih od ove bolesti, posebice ukoliko se uzme u obzir da je ovo karcinom koji je u 90% slučajeva moguće prevenirati baš kroz prehranu.
karcinom debelog crijeva ; prehrana ; funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Functional foods in colon cancer nutrition
nije evidentirano
colon cancer ; nutrition ; functional foods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
31.05.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek