Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca (CROSBI ID 372411)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Megla, Matea
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj pretežno se zasniva na izvornim pasminama dobro priviknutim na oskudne okolišne uvjete uzgoja. Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka pod utjecajem su brojnih čimbenika od kojih je najvažniji genotip, odnosno pasmina ovce. Stoga je cilj rada bio prikazati odlike proizvodnosti i kemijskog sastava mlijeka izvornih hrvatskih pasmina ovaca, kao i čimbenike njegove varijabilnosti. Iako se u danas u Hrvatskoj u čistoj krvi uzgaja dvadesetak pasmina ovaca, među najvažnije naše izvorne pasmine ovaca koje se koriste za proizvodnju mlijeka ubrajaju se: paška ovca, creska ovca, krčka ovca, istarska ovca, dalmatinska pramenka i lička pramenka. Upravo zahvaljujući svojoj prilagodljivosti na visoke ljetne temperature, siromašno tlo i čest nedostatak oborina izvorne pasmine ovaca su upravo najzastupljenije na našem priobalnom jadranskom području, kao i na otocima. Iako su proizvodne odlike većine naših izvornih pasmina ovaca relativno skromne (prosječna laktacijska proizvodnja mlijeka od 60 do 130 kg), njihovo mlijeko se odlikuje iznimno bogatim kemijskim sastavom, osobito visokim sadržajem mliječne masti i bjelenčevina. Laktacijska proizvodnja mlijeka istarske ovce, inače naše najmliječnije izvorne pasmine ovaca (prosječno oko 200 kg mlijeka u laktaciji), usporediva je sa proizvodnjom nekih mediteranskih mliječnih pasmina ovaca.
ovčje mlijeko; laktacija; izvorne pasmine; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Characteristics of production and chemical composition of milk from indigenous Croatian sheep breeds
nije evidentirano
ewe milk; lactation period; indigenous breeds; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
01.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb