crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 582626

Disertacija

Autor: Kemeter, Katarina
Naslov: Javna nabava s osvrtom na primjenu u lokalnoj samoupravi Grada Čakovca
( Public Procurement With Reference to its Application in Local Government of the City of Čakovec )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Zagrebačka škola ekonomije i managementa
Sveučilište: Visoka škola
Mjesto: Zagreb
Datum: 30.03.
Godina: 2012
Stranica: 53
Mentor: Vojković, Goran
Ključne riječi: javna nabava; EU; zakonodavni okvir; korupcija; kontrola sustava javne nabave; Zakon o javnoj nabavi; certificirani stručnjaci; lokalna samouprava; unutarnja revizija; državna revizija; pravni lijekovi; Državna komisija; proračun; Grad Čakovec; javni naručitelj; transparentnost; društvena odgovornost; učinkovitost; efektivnost
( public procurement; EU; legal frame; coruption; public procurement system control; Act of Public Procurement; certified experts; local self-government; internal revision; state revision; legal remedies; State Committee; budget; Town of Čakovec; public client; transparency; social responsibility; efficiency; effectiveness )
Sažetak:
Precizno predviđanje budućeg tijeka ekonomsko- pravnih te političkih zbivanja, predstavlja svojevrsnu nadmoć i znanje koje se može stvarati, nadograđivati i danas , ne bi li se time postigla izvjesna konkurentnost i liderstvo kako države , tako i pojedinaca. U tom pogledu, nedavno su postajale sve jasnije konture buduće slike svijeta koja će se bazirati na održivom razvoju, energetskoj učinkovitosti, alternativnim izvorima energije, zaštiti okoliša, društvenoj odgovornosti i adekvatnoj primjeni javne nabave. Hrvatska je kao buduća 28.članica Europske unije (EU), tijekom pregovora morala uskladiti zakonodavni okvir s europskim normama i praksom te je u tom svjetlu obuhvaćeno i područje javne nabave. Time je učinjen velik korak spram suzbijanja korupcije, ali onaj veći leži na budućoj implementaciji i provođenju te povećanju kontrole sustava javne nabave. U tom spektru, potrebni su precizniji propisi pa je donesen novi Zakon o javnoj nabavi iza kojeg slijedi donošenje niza uredbi te pojašnjenja, ne bi li se time dodatno olakšala praktična primjena. Da bi to bilo moguće, potrebno je čim više specijaliziranih stručnjaka certificiranih kvalifikacija. To će osobito olakšati primjenu postupaka javne nabave kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini. Lokalna samouprava, tlo je za brojne manipulacije, zaobilaženja propisa, neadekvatne primjene propisanih postupaka te spore prilagodbe i primjene javne nabave koja još uvijek predstavlja relativnu novinu u RH. Stoga je uz poznavanje propisa i poštivanje provođenja istih, potrebna i kvalitetna unutarnja te vanjska kontrola. Ista je pružena unutarnjom te državnom revizijom i krajnje pravnim lijekovima osiguranim kod Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Lokalna samouprava naglasak stavlja na rad gradova i neovisnost u obavljanju te provođenju državnih propisa kako bi se što preciznije i lakše ostvarile potrebe građana. Samim time predstavlja veliku dozu samostalnosti i decentralizacije u skladu s vlastitim, ali i državnim budžetom. To je ponajprije bitno za javnu nabavu koja počiva na dostupnim javnim sredstvima što ponovno naglašava potrebu kontrole njenog provođenja. Grad Čakovec kao jedna od jedinica lokalne samouprave RH, tipičan je primjerak javnog naručitelja u fazi učenja, činjenja krucijalnih i lakših tehničkih, pravnih te administrativnih pogrešaka, kao i pokušaja zaobilaženja zakona. Zbog nužne transparentnosti sustava javne nabave, sve navedeno je lakše vidljivo i kao takvo podložnije kritikama što usporedno povlači i popravljanje stanja stvari te učenje na vlastitim primjerima ponašanja. Samim time, s obzirom da se radi o budućnosti života građana na nekom području, otvara se mogućnost za stvaranje zdravijeg okruženja, većeg socijalnog senzibiliteta i društvene odgovornosti. Samim time načelo transparentnosti uključuje povećanje učinkovitosti, uštedu vremena i smanjenje troškova pa sukladno tome i veću efektivnost poslovanja.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Ekonomija,Pravo
Upisao u CROSBI: gvojkovi@public.hr (gvojkovi@public.hr), 3. Lip. 2012. u 21:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4