Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača (CROSBI ID 184622)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Knežević, Nada ; Ščetar, Mario ; Galić, Kata
hrvatski
Mogućnosti primjene nanotehnologije u prehrambenom sektoru s osvrtom na njeno prihvaćanje od strane potrošača
Nanotehnologija je jedna od najnovijih tehnologija koja je našla svoju primjenu u raznim granama industrije, uključujući i prehrambenu industriju. Ona ima važan utjecaj na znanost o hrani od toga kako je hrana proizvedena, pa sve do toga kako je zapakirana. Nanotehnologija nudi niz prednosti za industriju i potrošače, ali treba uzeti u obzir i moguće rizike. Dostupna literatura ukazuje da mnoge nejasnoće oko nanomaterijala još uvijek postoje, uključujući i mogućnost bioakumulacije pa tako i potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje. Dok je moguća primjena nanotehnologije zaista široka i raznolika, razvoj se suočio s određenim oprezom, a napredak može biti stopiran zbog nedostatnog financiranja projekata i zbog potencijalnih rizika. U ovom radu prikazani su aspekti primjene nanotehnologije u prehrambenoj industriji, zakonodavni okvir te mišljenje potrošača o pitanju korištenja nanotehnologije u hrani.
hrana ; nanotehnologija ; nanomaterijal ; istraživanje potrošača
nije evidentirano
engleski
Possibilities of nanotechnology application in the food sector with reference on its consumers acceptance
nije evidentirano
food ; nanotechnology ; nanomaterial ; consumer opinion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
7 (1-2)
2012.
126-131
objavljeno
1847-3423
1847-7461