Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača (CROSBI ID 587493)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Banjari, Ines ; Petrović, Ivana Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača // Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem / Fotak, Luka ; Pal, Sven (ur.). Rijeka: Medicinsi fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2012. str. 50-51

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines ; Petrović, Ivana

hrvatski

Prepoznavanje funkcionalne hrane od strane potrošača

UVOD: Funkcionalna hrana je dio novorastućeg tržišta koje pruža nebrojene mogućnosti, što proizvođačima, što potrošačima. Sam pojam funcionalne hrana obuhvaća svu hranu kojoj je nešto uklonjeno, zamijenjeno ili dodano, a s ciljem poboljšanja zdravlja čovjeka. Osim osoba s izraženim zdravstvenim tegobama, funkcionalna hrana je namijenjena i inače zdravim osobama koje svjesno brinu o svome zdravlju, te zbog određenih genetskih predispozicija ili načina života češće odabiru upravo funkcionalne proizvode. Međutim, često ti proizvodi nisu prepoznati od strane potošača. Neki od proizvoda koji se konzumiraju na redovitoj bazi (npr. mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće) uopće nisu prepoznati, od strane potrošača, kao funkcionalni proizvod. Dijelom je neprepoznavanje od strane potrošača povezano i s lošom deklaracijom te nedovoljnom edukacijom o sastavu i zdravstvenom učinku određenih proizvoda. CILJ RADA: Ispitati poznavanje i prepoznavanje funkcionalne hrane među potrošačima, te njihove stavove oko odabira i konzumiranja istih. METODE: Razvijena je anketa o funkcionalnoj hrani prema istraživanju Landström i suradnika (Landström i sur., 2007). Anketom su obuhvaćena pitanja o općim životnim karakteristikama ispitanika, osobnom stavu o brizi za zdravlje, te pitanja vezana uz poznavanje pojma funkcionalne hrane, odabir i konzumiranje specifičnih skupina funcionalnih proizvoda, te očekivanja potrošača vezana uz zdravstvene dobrobiti. Anketu je ispunilo 59 potrošača, dobi 18 – 51 godine, 27, 1% muškaraca i 72, 9% žena. REZULTATI: Prema osobnom stavu, 84, 7% ispitanika smatra da se brine o svome zdravlju. 23, 7% ispitanika je izjavilo kako ima neki zdravstveni problem i isto toliko ih je izjavilo da je na redukcijskoj dijeti koja nije povezana s njihovim zdravstvenim stanjem. O funkcionalnim proizvodima ništa nije čulo 15, 3% ispitanika, a 22, 0% ih je izjavilo kako ne kupuje ove proizvode. Najveći dio potrošača (35, 6%) je primijetilo poboljšanje nakon konzumiranja nekog od funkcionalnih proizvoda, no s druge strane, veliki dio potrošača nije očekivao nikakvo poboljšanje (22, 0%) ili pak ne zna (25, 5%). Najveći dio potrošača (59, 3%) smatra kako na našem tržištu nema dovoljno funkcionalnih proizvoda, te bi čak 94, 9% potrošača kupilo novi funkcionalni proizvod na tržištu, međutim prilikom odabira i kupovine takvog proizvoda, cijena za 76, 3% potrošača predstavlja važan čimbenik. ZAKLJUČAK: Istraživanje je pokazalo kako su potrošači otvoreni prema tržištu funkcionalnih proizvoda te, samim time što su cijenu istanuli kao važan čimbenik prilikom odabira i kupovine, stavljaju izazov pred proizvođače. Ujedno, stavovi potrošača ukazuju na potrebu, ali i otvaraju prostor za promidžbu i edukaciju o određenim tipovima funkcionalnih proizvoda.

funkcionalna hrana; potrošači; stavovi

nije evidentirano

engleski

Recognition of functional foods among consumers

nije evidentirano

functional foods; consumers; attitudes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

50-51.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 3. studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem

Fotak, Luka ; Pal, Sven

Rijeka: Medicinsi fakultet Sveučilišta u Rijeci

Podaci o skupu

3. studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" s međunarodnim sudjelovanjem

poster

25.05.2012-27.05.2012

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija