Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Esencijalni element bakar – toksikologija i nutritivni aspekti (CROSBI ID 184765)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina Esencijalni element bakar – toksikologija i nutritivni aspekti // Veterinarska stanica, 43 (2012), 3; 223-231

Podaci o odgovornosti

Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina

hrvatski

Esencijalni element bakar – toksikologija i nutritivni aspekti

Bakar je esencijalni element neophodan u funkcioniranju organizma te je uključen u procese iskorištavanja željeza i oksidacije i kao kofaktor enzima uključen u metabolizam glukoze i sintezu hemoglobina, vezivnog tkiva i fosfolipida. Manjak bakra je česti problem kod domaćih i divljih životinja, ali i u ljudi te može uzrokovati smanjenje rasta, depigmentaciju, demineralizaciju kosti, gastro-crijevne poremećaje i povećati rizik od razvoja koronarnih bolesti. S druge strane u prevelikim koncentracijama, može generirati toksične učinke kao što su dermatitis, ciroza jetre i neurološki poremećaji. Utvrđen je kompleksan mehanizam prijenosa bakra krvnom plazmom pri čemu se prvenstveno veže na albumin, ceruloplazmin i transkuprein. U ljudi je unos bakra iz okoliša ograničen te su hrana, voda za biće i dodaci prehrani njegov glavni izvor. Neki prehrambeni čimbenici kao što su proteini i probiotici, imaju pozitivan utjecaj na apsorpciju bakra u ljudi dok s druge strane askorbinska kiselina, cink, cistein i polifenoli smanjuju njegovu bioraspoloživost. Pojedine vrste hrane se uvelike razlikuju po sadržaju bakra te su dobri prehrambeni izvori bakra meso i iznurtice, ribe, kakao proizvodi, orašasti plodovi (osobito indijski oraščići) i sjemenke. Nasuprot tome mlijeko i mliječni proizvodi slabi su izvori bakra. Hrvatsko zakonodavstvo ne određuje maksimalne dozvoljene količine bakra u proizvodima životinjskog podrijetla. Rezultati sitraživanja u Hrvatskoj pokazuju da ne postoje zdravstveni rizici od potrošnje ribe, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i jaja u usporedbi s vrijenostima danim od zdravstvene organizacije u Europskoj uniji.

bakar; toksikologija; hrana

nije evidentirano

engleski

Copper – toxicological and nutritional aspects

nije evidentirano

Copper; toxicology; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (3)

2012.

223-231

objavljeno

0350-7149

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita