Esencijalni element bakar – toksikologija i nutritivni aspekti (CROSBI ID 184765)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Đokić, Maja ; Bilandžić, Nina
hrvatski
Esencijalni element bakar – toksikologija i nutritivni aspekti
Bakar je esencijalni element neophodan u funkcioniranju organizma te je uključen u procese iskorištavanja željeza i oksidacije i kao kofaktor enzima uključen u metabolizam glukoze i sintezu hemoglobina, vezivnog tkiva i fosfolipida. Manjak bakra je česti problem kod domaćih i divljih životinja, ali i u ljudi te može uzrokovati smanjenje rasta, depigmentaciju, demineralizaciju kosti, gastro-crijevne poremećaje i povećati rizik od razvoja koronarnih bolesti. S druge strane u prevelikim koncentracijama, može generirati toksične učinke kao što su dermatitis, ciroza jetre i neurološki poremećaji. Utvrđen je kompleksan mehanizam prijenosa bakra krvnom plazmom pri čemu se prvenstveno veže na albumin, ceruloplazmin i transkuprein. U ljudi je unos bakra iz okoliša ograničen te su hrana, voda za biće i dodaci prehrani njegov glavni izvor. Neki prehrambeni čimbenici kao što su proteini i probiotici, imaju pozitivan utjecaj na apsorpciju bakra u ljudi dok s druge strane askorbinska kiselina, cink, cistein i polifenoli smanjuju njegovu bioraspoloživost. Pojedine vrste hrane se uvelike razlikuju po sadržaju bakra te su dobri prehrambeni izvori bakra meso i iznurtice, ribe, kakao proizvodi, orašasti plodovi (osobito indijski oraščići) i sjemenke. Nasuprot tome mlijeko i mliječni proizvodi slabi su izvori bakra. Hrvatsko zakonodavstvo ne određuje maksimalne dozvoljene količine bakra u proizvodima životinjskog podrijetla. Rezultati sitraživanja u Hrvatskoj pokazuju da ne postoje zdravstveni rizici od potrošnje ribe, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i jaja u usporedbi s vrijenostima danim od zdravstvene organizacije u Europskoj uniji.
bakar; toksikologija; hrana
nije evidentirano
engleski
Copper – toxicological and nutritional aspects
nije evidentirano
Copper; toxicology; food
nije evidentirano