crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 584683

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Marjanić, Suzana
Naslov: 3. Branimir Donat - kritičar bez klape i / ili njegova posljednja knjiga Od svjetla sufita do tame propadališta
( Branimir Donat – a literary critic without gang )
Knjiga: Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari : Prvi dio: U spomen Nikoli Batušiću / Krležini dani u Osijeku 2010.
Urednik/ci: Branko Hećimović
Izdavač: Zagreb : Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta ; Osijek : Hrvatsko narodno kazalište : Filozofski fakultet
Grad: Zagreb, Osijek
Godina: 2011
Raspon stranica:: 225-236
ISBN: 9789531541015
Ključne riječi: Branimir Donat, književna kritika
( Branimir Donat, literary criticism )
Sažetak:
Riječ je o prikazu posljednje knjige Branimira Donata koju je pripremio za tisak neposredno prije vlastitoga nesretnoga "propadališta" (15. travnja 2010.) pod naslovom Od svjetla sufita do tame propadališta kao knjigu dramskostudijskih eseja. Naime, prema etičkoj poziciji B. Donata – njegovu osjećaju za nedovoljno priznate književnike kao i principijelna negacija svega onoga što je prenapuhano poput književnoga buhtla u okviru kompromisa i ugađanja književnoj čaršiji, a kako je to zamijetio Saša Vereš povodom Donatove knjige Drukčije (Zagreb, 1990.), rukopis knjige Od svjetla sufita do tame propadališta isto se tako zaustavlja i na nekim zaista zaboravljenim dramama – kao npr. dramama Antuna Bonifačića i Ante Cilige, koje je, podsjetimo, autor ove (za sada neobjavljene) knjige uključio i u knjigu Središte na rubu (Zagreb, 2007.). Izvlačeći tako iz zaborava neke naše dramske pisce, spisateljice kao i pojedine dramske tekstove, B. Donat ovom knjigom dramskostudijskih eseja kao da traži Krležinu strategiju prevrednovanja svih vrijednosti gdje bi iz zaborava konačno scenski oživjele neke u potpunosti zaboravljene drame, dramoleti kao npr. Pavlovićeva poetska opereta Pas Fidelio ili pak Ciligini Luđaci iz Pariza. Osim toga, i ovaj rukopis svjedoči o tome kako je B. Donat zadržao poziciju nezavisnoga kritičara, odnosno njegovim riječima: "Nisam nikad pripadao nikakvim klanovima, ali nisam ni usamljen. Ni s kim ne pijem niti kartam, a na izlete automobilom odlazim sa suprugom. Ne ponašam se u skladu s pravilima klape ; to često može biti mana, ali ja nisam takav." (Nacional, broj 471, 2004.)
Projekt / tema: 189-1890666-0664, 189-0000000-3626
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Pregledni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
Upisao u CROSBI: smarjanic@ief.hr (smarjanic@ief.hr), 22. Lip. 2012. u 23:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4