Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP (CROSBI ID 372610)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Bajić, Vlado Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP / Matasović, Miroslav (mentor); Zagreb, Veleučilište studija sigurnosti, . 2006

Podaci o odgovornosti

Bajić, Vlado

Matasović, Miroslav

hrvatski

Zdravstvena ispravnost hrane uz primjenu metode HACCP

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice. Ključne riječi: hrana, zdravstvena ispravnost namirnica, dobra higijenska praksa, sigurnost hrane, kritična kontrolna točka, HACCP Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) - analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (KK1) je preventivan sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane, zasnovan na primjeni ispravnih tehnoloških procesa i njihovoj kontroli, te nadzoru cijelog sustava. Primjenjiv je u svim procesima proizvodnje, pripreme, posluživanja i distribucije hrane. Zdravstveno ispravna hrana kao osnov ugostiteljske djelatnosti podliježe tijekom procesa finalizacije proizvoda visokoj frekvenciji zdravstvenih rizika. Obveza primjene HACCP sustava u Republici Hrvatskoj određena je Zakonom o hrani (N.N. br. 117103, 128103, 48/04). Zakon o hrani, te provedbeni propisi koji temeljem njega proizlaze predstavljaju ujedno pravni okvir za osiguranje zdravstvene ispravnosti i kakvoće hrane u Republici Hrvatskoj. Za uvođenje HACCP sustava u bolničke kuhinje zadovoljeni su osnovni sanitarno tehnički uvjeti, postoji adekvatni režim održavanja higijene, radnici imaju znanje o pojmovima i načinu funkcioniranja samog sustava, a s druge strane HACCP sustav kao način proaktivnog djelovanja u osiguranju zdravstveno ispravne hrane trebao bi doprinijeti većoj sigurnosti bolesnika i povećanju profita bolnice.

hrana ; HACCP ; zdravstvena ispravnost hrane ; dobra higijenska praksa ; kritična kontrolna točka

nije evidentirano

engleski

Food safety using HACCP methods

nije evidentirano

food ; HACCP ; food safety ; good hygiene practices ; a critical control point

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75

08.02.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište studija sigurnosti

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne tehničke znanosti