Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 185086)

Prilog u časopisu | prethodno priopćenje

Bratulić, Mario ; Cukon, Nenad ; Kozačinski, Lidija ; Ćustić, Milena ; Hafner, Silvija Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. 3 (2012), 228-231

Podaci o odgovornosti

Bratulić, Mario ; Cukon, Nenad ; Kozačinski, Lidija ; Ćustić, Milena ; Hafner, Silvija

hrvatski

Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi

Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg porcioniranog i usitnjenog purećeg mesa, i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s aditivom na bazi Na acetata. Meso je pakirano u kontroliranim uvjetima, uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 na Multivac R570 stroju koji sam formira posudice. Uzorci mesa pohranjeni su u hladnjak na temperaturu od 4°C. U pakiranju je korištena više barijerna folija njemačkog proizvođača GVA 210 mikrona, GVA 115 mikrona. Uzorci mesa pohranjeni su u hladnjak na temperaturi od 4°C. Bakteriološka i organoleptička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidanata (E 262, E331, E301) i 15.dan. Mikrobiološka pretraga je napravljena od po pet uzorka od svake šarže kontroliranog purećeg mesa ili proizvoda prije uplinjavanja i u kontroliranim danima. Uzorci su analizirani u akreditiranom laboratoriju, a obavljene su senzorne te bakteriološke pretrage koje su interpretirane sukladno Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Senzorna svojstva ocjenjivao je senzorni panel uzimajući u obzir miris, izgled i promjene na upakiranom proizvodu. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za uporabu i ljudsku prehranu u preporučenom roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidanata je do 12 dana.

svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera

nije evidentirano

engleski

Research on sustainability of fresh turkey meat packed in modified atmosphere

nije evidentirano

fresh turkey meat; packaging; modified atmosphere

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vol. 3

2012.

228-231

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina